Odprava vijoličastih, v kateri je 21 igralcev, je včeraj dopoldne s posebnim letalom dopotovala v Sarajevo (tekmec se je minuli teden na Štajersko pripeljal z avtobusom), danes pa bo s šestimi avtobusi, kombiji in osebnimi avtomobili prišlo še 400 navijačev. Ker je tekma s Sarajevčani med najpomembnejšimi v letošnji sezoni, je trener Darko Milanič v soboto na tekmi s Koprom odpočil nosilce igre, ki so se v sredo proti Željezničarju čustveno in telesno izpraznili.

Enainštiridesetletni Izolan se je temeljito pripravil na tekmo. "Na povratni tekmi moramo nadaljevati zgodbo iz Ljudskega vrta. Željezničar bo imel veliko podporo navijačev, podobno kot mi v Ljudskem vrtu, a verjamem, da bomo kos zelo zahtevni nalogi. Aduti Željezničarja so prekinitve, iz katere smo tudi prejeli gol na prvi tekmi, skok igra in veliko talenta. Prednost 4:1 je velika le na prvi pogled, zato tekma še zdaleč ne bo lahka. Točno vemo, kaj moramo narediti, predvsem pa ne smemo prejeti tako neumnega gola, kot smo ga na prvem dvoboju. Pristop mora biti takšen, kot da je bil izid na prvi tekmi neodločen, mi moramo narekovati ritem igre," napoveduje Darko Milanič.

Na hudi preizkušnji bo predvsem obramba Maribora, ki na dosedanjih tekmah ni blestela. Željeničar bo tekmo začeli silovito, saj mora za napredovanje doseči tri gole in nobenega prejeti. Ofenziva gostiteljev je priložnost za hitre prehode Maribora v napad, z golom pa bi tudi umirili nalet gostiteljev. Sarajevčani optimizem gradijo na lanski tekmi Maribora v evropski ligi proti Bruggeu, ko je v Ljudskem vrtu vodil že s 3:0, na koncu pa izgubil s 3:4, ko je od 74. do 90. minute prejel štiri zadetke.

Potem ko se je vratar Jasmin Handanović v soboto proti Kopru dolgočasil v brezdelju, bo drevi imel polne roke dela. "Vedno pričakujem veliko dela. Pripravljen sem na vse. Vzdušje je primerno tekmi, ki nas čaka, torej pozitivno. Zavedamo se, kakšna naloga je pred nami. Ničesar ne smemo prepustiti naključju, že od začetka se bo treba odločno postaviti. Na prvi tekmi smo videli, kaj zmore Željezničar. Tudi mi smo pokazali svojo kakovost, zato verjamem, da bo zadostovala tudi za uspeh na povratni tekmi." Posebej je poudaril, da preračunljivost ne pride v poštev, obenem ne dvomi o pravi miselnosti in pristopu.

V Sarajevu se še vedno čudijo, nekateri celo ne morejo spati, kako je prišlo do razpada sistema v drugem polčasu tekme v Ljudskem vrtu, ko je Maribor zaostanek 0:1 spremenil v zmago s 4:1. Navijači in strokovnjaki so prepričani, da Maribor ni nič boljši od Željeničarja. "Ne morem razumeti in pojasniti, zakaj je prišlo do razpada sistema igre Željeničarja v drugem polčasu. Maribor ni nič boljši od Željezničarja. Ker se v športu dogajajo presenečenja, Sarajevčani lahko visoko zmagajo in izločijo Maribor," je prepričan selektor nogometne reprezentance BiH Safet Sušić.

Bolj realen je trener Sarajevčanov Amar Osim, ki pravi: "Izid s prve tekme je sicer nerealen, zato ga bo težko izničiti. Maribor je dosegel štiri gole iz treh priložnosti. Skušali bomo igrati tako, kot smo v prvem polčasu v Sloveniji, v ekipi bo nekaj sprememb, tudi pogoji bodo drugačni: igrišče, žoge, podpora s tribun. Maribor ima nekaj slabosti, predvsem pa nima rešitev, ko ustaviš njihove glavne adute. A v nogometu je težko nadoknaditi tri gole zaostanka."

Mariborski adut so izkušnje, kakovost igralske zasedbe, uigranost, predvsem pa so precej bolje telesno pripravljeni. Slovenski nogomet je po razpadu skupne države precej uspešnejši ob bošnjaškega. Slovenija je igrala na dveh svetovnih prvenstvih in enem evropskem prvenstvu, Maribor je igral v ligi prvakov in evropski ligi. Reprezentanci BiH in klubom ni uspel še noben tako odmeven dosežek.