Tekmec v drugem krogu kvalifikacij za ligo prvakov bo sarajevski Željezničar. Ko so lani Mariborčani na začetku poti, ki se je končala v evropski ligi, naleteli na Dudelange, so si oddahnili, kajti že pred tekmama z Luksemburžani je bilo bolj ali manj jasno, da jim vsaj šest tekem v evropskih pokalih, ki so vsako leto za vijolične postale že nujne, težko uide. Sedaj bo nagrada ob morebitnem uspehu ista, naloga precej težja, zato je pritisk večji. "Letošnji tekmec je bistveno boljši kot lanski, pa smo imeli že z Dudelangom nekaj težav. Zato moramo biti zares povsem osredotočeni na svojo nalogo," se zahtevnosti naloge zaveda trener Maribora Darko Milanič.

Tudi to, da slovenske prvake že na uvodu čaka ena najpomembnejših tekem v sezoni, je verjetno eden od razlogov, da se bo Etien Velikonja, ki ga pred uradnim prestopom v Cardiff čaka še zdravniški pregled, poslovil šele po povratni tekmi v Sarajevu. Novogoričan bo eden glavnih mariborskih adutov v konici napada. Tam ne bo novinca Nikole Komazeca, ki še nima pravice igranja, poškodovani pa so Martin Milec, Mitja Viler in Rajko Rep. "Tekmeca se nam ni treba bati, a ga spoštujemo. Imamo izkušnje iz Evrope, ki nam veliko pomenijo. Priprava na tovrstne tekme je precej drugačna. Pomembnost evropske tekme občutimo. Smo ljudje, ki čutimo različno, čutite tudi vi, navijači... Vidimo, da se dogaja nekaj pomembnega. Tako se bomo na igrišču tudi odzvali," Milanič ni bežal od odgovornosti in pritiska, ki ga prinaša obračun s prvakom BiH, na katerem desetkratnim slovenskim prvakom pripada vloga favorita.

Podoben status, kakršnega ima Maribor v Sloveniji, ima Željezničar v Bosni in Hercegovini, a še čaka na večje uspehe na evropski ravni. Klub iz Grbavice je bil v zadnjih treh sezonah dvakrat državni prvak. Temu primeren je način igre, ki ga gojijo varovanci Amarja Osima. "Imajo zelo napadalno miselnost, napadajo z velikim številom igralcev. V domači ligi so superiorni. Po rezultatih se vidi, da so imeli nekaj težav, ko so naleteli na močnejše tekmece. Neradi se branijo. Pričakujem ofenzivno usmerjeni Željezničar," je na hitro igro tekmeca analiziral Milanič. Sarajevčani naj bi imeli nekaj več težav v obrambi, še posebno ko se odločijo za napadalnejši pristop. "Velikokrat se govori, da je določena obramba šibka. Bolj kot branilci so namreč priljubljeni napadalci, ki dosegajo zadetke, medtem ko so branilci po eni napaki grajani, pa tudi če naredijo deset dobrih stvari. Oni so za nas rekli, da smo slabši v obrambi, a smo v branjenju zelo solidni," o obrambi pravi Milanič. V taboru Maribora se ne bi nihče pritoževal, če bi bili Sarajevčani primorani v nenadzorovano ofenzivno igro, kajti to bi pomenilo vodstvo Maribora in več prostora v napadu, kar znajo vijolični odlično izkoristiti.