Wen je med obiskom vzhodne osrednje Kitajske pozval k ponastavitvi in odpravi pomanjkljivosti v vladinem opravljanjem z gospodarstvom, sprememb pa bi se po Wenovem mnenju morali lotiti tudi "bolj agresivno“. Pri tem poziva k uporabi fiskalnih in monetarnih orodij, da bi kar se da spremenili ekonomski trend. Kitajski premier je sicer povedal, da kitajsko gospodarstvo teče s splošno stabilno hitrostjo, s čimer je želel pomiriti prebivalstvo.

Upočasnitev gospodarstva pripisuje predvsem padcu povpraševanja v tujini, predvsem Evropi, ki se sooča z gospodarsko in evrsko krizo. Poleg tega je povedal, da namerava vlada vztrajati pri ukrepih na področju nepremičnin, s katerimi želi poskrbeti, da bi bile cene le-teh dostopnejše, s prepovedjo nepremičninskega špekuliranja.

Odločitev igra osrednjo vlogo v gospodarskem upočasnjevanju Kitajske, saj se je gradnja stanovanj upočasnila skoraj do stagnacije, z izjemo nizkocenovnih gradenj namenih kupcem z nizkimi dohodki. Posledično so gradbinci po vsej državi odpustili ogromna števila delavcev.