Že včeraj bi morala Factor banka na dražbi prodati Kordeževo polovico hiše (druga polovica je v lasti njegove soproge Julije Kordež), vendar je bila dražba nepričakovano preklicana. Po navedbah naših virov se je Factor banka za odpoved dražbe odločila, ker je v vmesnem času Gorenjska banka začela izvršbo na celotno nepremičnino. Ker so v Factor banki ocenili, da bi bila prodaja celotne hiše lažje izvedljiva, so dražbo preklicali in s tem omogočili dražbeno prodajo cele hiše. Teh informacij predsednik uprave Factor banke Ciril Dragonja včeraj ni želel komentirati, saj da v skladu z dobro bančno prakso odnosov s komitenti ne morejo komentirati.

Factor banka se je sicer s svojo nekaj več kot dvomilijonsko terjatvijo šele kot tretja upnica vpisala na hišo v Lescah. Pred njo je namreč hipoteko že sredi leta 2010 vpisala Gorenjska banka, ki je Kordežu za dokončanje hiše, ki stoji na dobrih 1200 kvadratnih metrov velikem zemljišču, odobrila posojilo v višini 250.000 evrov. Oktobra 2010 je hipoteko za zavarovanje 150.000 evrov visokega posojila vpisal tudi Tomaž Peternel.

Poleg hiše v Lescah si Factor banka prizadeva tudi za rubež hiše na Lancovem, ki je uradno v lasti Špele Kordež. Spomnimo, da je Kordež marca 2010, le tri mesece pred odstopom z mesta predsednika uprave Merkurja, z darilno pogodbo na svojo hči prenesel to stanovanjsko hišo, ki se razprostira na okoli 800 kvadratnih metrov velikem zemljišču. Ker obstaja sum, da je Kordež ta manever izpeljal zgolj zato, da bi pred upniki rešil družinsko hišo, naj bi v Merkurju že preučevali možnosti vložitve zahteve za izvršbo tudi na tem premoženju. "V Merkurju bomo uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva za zagotovitev in izvedbo poplačila iz premoženja toženih - obstoječega in morebitno prenesenega na tretje osebe - če za to obstajajo pravni temelji. Seveda pod pogojem, da bo sodišče razsodilo nam v prid," nam je povedal predsednik uprave Merkurja Blaž Pesjak. Spomnimo, da je Merkur zaradi preprodaje trgovskega centra Primskovo proti Kordežu in preostalim članom uprave in nadzornega sveta že vložil odškodninsko tožbo v višini devet milijonov evrov, zaradi tega posla pa proti Kordežu trenutno poteka tudi kazenski postopek. Kordež se bo moral zaradi preprodaje Primskovega sicer zagovarjati tudi v času dopustov, saj bodo obravnave sklicane tudi med sodnimi počitnicami, ki se začnejo konec prihodnjega tedna.