Špansko gospodarstvo se je v prvem letošnjem četrtletju skrčilo za 0,3 odstotka, v drugem četrtletju pa je bil padec bruto domačega proizvoda (BDP) še globlji, je v mesečnem biltenu zapisala španska centralna banka.

"Najbolj nujno vprašanje je vprašanje financiranja," je medtem v parlamentu danes poudaril Rajoy. "Dolgo se ne bomo mogli financirati po cenah, kot jih plačujemo zdaj," je opozoril, medtem ko se donos do dospelosti španske 10-letne obveznice giblje okoli 6,8 odstotka.

Pred vrhom EU, ki bo potekal ta konec tedna, je tako Rajoy poslal opozorilo evropskim partnericam, da morajo sprejeti ukrepe, ki bodo pomirili trge in znižali stroške zadolževanja Španije, Italije in drugih šibkih članic območja z evrom.

"Obstajajo institucije in finančne entitete, ki nimajo dostopa do trgov. To se dogaja v Španiji, v Italiji in v drugih državah," je menil Rajoy.

Vlagatelji so močno zaskrbljeni zaradi španskega bančnega sektorja, ki mu bodo morale z do 100 milijardami evrov pomagati države z evrom. Vse manjše je tudi zaupanje, da bo Španija v hudi recesiji uspela zmanjšati proračunski primanjkljaj na 5,3 odstotka BDP, kot je obljubila. Dvome v to je izrazil tudi Mednarodni denarni sklad (IMF).

Ob tem državo teži še visoka stopnja brezposelnosti. Ta je bila v prvem četrtletju 24,4-odstotka, s tem pa najvišja med vsemi industrializiranimi državami.