Španija - Francija (2:0): Za francosko reprezentanco je bilo vsega konec, ko je Xabi Alonso po akciji Inieste in Albe Španijo popeljal v vodstvo. Nato so španski nogometaši še bolj skrili žogo in mirno prišli že do tretje zaporedne uvrstitve v polfinale velikih tekmovanj. Španija je zadnji gol v izločilnih bojih prejela v osmini finala na SP 2006, ko ji je zabil Zinedine Zidane. Vse od tedaj je njena mreža nedotaknjena, njeni nasprotniki pa so bili Italija, Rusija, Nemčija (EP 2008), Portugalska, Paragvaj, Nemčija, Nizozemska (SP 2010) in letos Francija.

Jutri se bo furija znova pomerila s Portugalsko. V španskem taboru poudarjajo, da ne bodo pripravljali posebnega načrta, kako ustaviti prvega zvezdnika prvenstva Cristiana Ronalda. "Naša največja skrb je, da imamo za pripravo na tekmo dva dni manj kot Portugalska," je dejal španski selektor Vicente Del Bosque, ki se je s svojimi varovanci po četrtfinalni zmagi v Donjecku vrnil v pripravljalno bazo na Poljskem. Španci bodo v Donjecku igrali tudi polfinalni obračun, a ob morebitni zmagi se ne bodo več selili iz Ukrajine, saj bodo neposredno odpotovali v Kijev, kjer bo finale.

V španskem taboru pa te dni ni vse veselo, saj je iz domovine prišla novica, da je boj z rakom na testisih izgubil komaj 23-letni Miki Roque, ki je nazadnje igral za Betis. V mlajših španskih selekcijah je bil soigralec s številni sedanjimi članskimi igralci, igral je tudi za katalonsko reprezentanco, že pri 17 letih pa je bil član Liverpoola.

Anglija - Italija (2:4): Ko je prišlo do strelov z bele točke, so bili mnogo bolj veseli Angleži. Vedeli so, da so prišli do svoje rešilne bilke in njihova začetna samozavest je bila visoka. Nasprotno je bilo z Italijani, ki za premoč v 120 minutah igre niso bili nagrajeni. V prvih dveh serijah so Angleži gladko zabili oba strela, pri Italijanih pa so se noge zašibile Montolivu. Italijanski obrazi so bili potolčeni, toda vse je spremenila "panenka" Andree Pirla. Celoten psihološki moment se je obrnil, saj je ideolog italijanske igre s premetenim strelom sprostil celotno Italijo, Angleži pa se niso več pobrali. Šok je bil preprosto prevelik. Angleški reprezentanci pri streljanju najstrožjih kazni ni pomagal niti njen prebrisan navijač, ki je ob strelih italijanskih nogometašev slekel hlače in jih skušal zmesti s svojim bingljajočim spolnim organom.

"Nikomur nimam kaj zameriti. Young je streljal močno, Colu pa je izvrstno ubranil Buffon. Nihče od naših nogometašev ni streljal nonšalantno," je bil kljub izpadu ponosen angleški selektor Roy Hodgson. Prvi mož Italije Cesare Prandelli je znal izpostaviti italijanskega junaka: "Ko je zalet vzel Adrea Pirlo, sem bil povsem miren. On je zvezdnik, ki ve, kaj mora narediti v določenem trenutku."

Strele z bele točke si je sicer v Angliji ogledalo 23,2 milijona ljudi na BBC One, kar je 77-odstotni delež gledalcev, ki so imeli tisti trenutek prižgan TV-sprejemnik. Vsak trenutek prenosa pa je v povprečju gledalo 17,4 milijona ljudi.