V prvem polčasu je ravno Reus zapravljal najlepše priložnosti. Te so se vrstile, a vse do 39. minute nemška reprezentanca ni bila učinkovita, ko je zadel Philipp Lahm. Grki so komajda kdaj pogledali proti golu, v prvem polčasu pa se v tekmečevem kazenskem prostoru niso niti enkrat dotaknili žoge.

A po svoji stari navadi so že ob prvi priložnosti dosegli zadetek. V 55. minuti je Georgios Samaras poskrbel za šok med nemškimi navijači ter veselje ne le med grškimi, ampak sodeč po krikih navdušenja v središču Ljubljane, tudi pri nekaterih slovenskih. Samaras je dosegel četrti gol Grčije na prvenstvu, vsi pa so padli med 45. in 55. minuto. A to je bil le preblisk grškega moštva, ki si z izrazito obrambno igro kaj drugega od poraza ni mogla obetati. Grške sanje so trajale le šest minut. Nato je Sami Khedira Nemčijo znova popeljal v vodstvo. Od tistega trenutka dalje ni bilo več dvoma, katera reprezentanca se bo uvrstila v polfinale. Nemčija je prevladovala, Grčija pa ni imela ideje ne moči, kako še enkrat izenačiti. Zmago Nemčija sta oplemenitila še Miroslav Klose in Reus. Klose je dosegel 17. zadetek na velikih tekmovanjih, od tega deseti z glavo. Na takšen način je na evropskih prvenstvih zabil vse tri. V zaključku tekme so Grki nekoliko omilili poraz, potem ko je iz enajstmetrovke zadel Dimitris Salpigidis.

To je bila druga enajstmetrovka na tem prvenstvu. Obe so imeli Grki, prve niso izkoristili, drugo so. Slovenski sodnik Damir Skomina je na belo točko pokazal po tem, ko je z roko igral Jerome Boateng. Skomina je tretjič sodil na tem evropskem prvenstvu, svoje delo pa znova opravil brez večjih napak. Posebno v prvem polčasu je imel skupaj s svojimi pomočniki težko nalogo, a so ob napadih Nemčije pravilno dosojali prepovedane položaje, čeprav je šlo za centimetre.

Marco Reus je bil presenetljivo v začetni nemški postavi, zaupanje pa je upravičil z doseženim zadetkom: »Vesel sem, da smo zmagali, in še bolj, da sem dal gol. Bilo je nepotrebno, da smo Grkom dovolili izenačenje. Bili smo veliko boljši nasprotnik in tudi, ko smo povedli z 2:1, smo še vedno igrali napadalno.« Njegov selektor Joachim Löw je bil bolj redkobeseden: »To je že naša četrta zmaga na evropskem prvenstvu, zato sem na svoje fante zelo ponosen.« Kljub izpadu v grškem taboru niso bili razočarani, kar je potrdil branilec Sokratis Papastathopoulos: »Nemci so bili veliko boljši, toda mi smo vendarle igrali, kolikor smo zmogli. Dvakrat smo tudi zadeli v polno. Razveselili smo številne naše navijače, ki so nas bodrili na stadionu. Četrtfinale je za Grčijo velik uspeh, zato se domov vračamo dvignjenih glav.«