Obračun je Portugalska začela z enako enajsterico kot vse tri dvoboje v skupinskem delu. V uvodu so kar nekoliko presenetljivo bolje igrali Čehi, ki so imeli tudi premoč na tribunah, a je to razumljivo, saj je bila tekma na sporedu v njihovi sosednji državi. Kljub rahli pobudi do resne priložnosti niso prišli, na drugi strani pa je v 12. minuti strel v okvir vrat sprožil Moutinho, ki pa ni resno ogrozil Petra Čecha. Na splošno v prvem polčasu nobeno od moštev ni želelo preveč tvegati, še najbolj dejaven in razpoložen je bil Cristiano Ronaldo, ki je najprej v 33. minuti poizkusil s "škarjicami", nekoliko kasneje pa še iz prostega strela, a obakrat zgrešil češka vrata. Veliko bližje zadetku je bil tik pred iztekom prvega polčasa, ko je v kazenskem prostoru lepo sprejel podajo Raula Meirelesa, po obratu pa močno sprožil proti vratom Čecha, ki je bil že premagan, a je veselje Portugalcem preprečila vratnica.

Po prihodu iz slačilnice je veliko bolj napadalno zaigrala reprezentanca selektorja Paula Benta, nemudoma pa je lepo priložnost zapravil Hugo Almeida, ki je v igro vstopil v 40. minuti zaradi poškodbe Helderja Postige. Ko je malo kasneje iz prostega strela Ronaldo znova zadel vratnico in ko so njegovi soigralci zapravili kar nekaj lepih priložnosti, se je vse bolj zdelo, da bo o zmagovalcu odločal podaljšek, morebiti celo enajstmetrovke. A s tem se Ronaldo ni strinjal. V 80. minuti je prejel lepo podajo Moutinha in z glavo matiral Čecha ter poskrbel za navdušenje portugalskih navijačev na tribunah, kjer sta svoje sonarodnjake spodbujala legendi Eusebio in Luis Figo. A zadetek Čehov ni predramil, saj so bili še naprej v podrejenem položaju, bližje drugemu zadetku pa so bili Portugalci, ki so dvoboj mirno pripeljali do zaključka in se veselili uvrstitve v polfinale, kjer bo njihov nasprotnik zmagovalec obračuna med Španijo in Francijo.

Portugalec Nani je po četrti uvrstitvi svoje reprezentance v polfinale Eura dejal: "Bili smo veliko boljši nasprotnik, je pa res, da smo se dolgo časa mučili s Čehi. Rešil nas je Ronaldo, ki je v pravem trenutku zabil gol." Čeh Vladimir Darida ob porazu ni bil prav nič poklapan: "Vesel sem, da sem sploh dobil priložnost za igro. Portugalci so bili boljši, imeli so žogo večji del tekme v svojih nogah, mi pa smo morali predvsem veliko teči. Zadovoljni smo že z uvrstitvijo med najboljših osem, zato domov ne odhajamo razočarani."