Gre za ponovitev četrtfinala iz evropskega prvenstva leta 1996. Takrat so z 1:0 slavili Čehi, odločilen zadetek je prispeval Karel Poborsky. Češka je tedaj iz skupinskega dela enako kot letos napredovala z negativno razliko v zadetkih, na koncu pa je šele po podaljšku klonila v finalu proti Nemčiji. Na prejšnjem evropskem prvenstvu sta se reprezentanci pomerili v skupinskem delu, ko je s 3:1 slavila Portugalska.

Glavno vprašanje v češkem taboru je, ali bo do tekme nared ideolog Tomaš Rosicky. Zaradi poškodbe Ahilove tetive je izpustil zadnji dvoboj s Poljsko, na intenzivno zdravljenje pa se je odpravil v domovino v Prago. Soigralcem se je ponovno pridružil v torek. "Vprašljiv bo vse do zadnjega. Za nas je nezamenljiv. Kljub temu ga je proti Poljski izvrstno nadomestil Daniel Kolar," je dejal češki selektor Michal Bilek, ki je lahko ponosen, da so preostali češki igralci brez prvega zvezdnika v polju delovali še bolj povezano in zagrizeno.

Enak proces se je dogodil v portugalski reprezentanci, a s to razliko, da je ekipa postala še bolj usklajena zaradi kritik na račun Cristiana Ronalda. Portugalski nogometaši so prepričani, da je bil njihov kapetan neupravičeno tarča posmeha in žalitev po bledih predstavah na prvih dveh tekmah. V znamenje podpore Ronaldu so po zmagi nad Nizozemsko vsi portugalski reprezentanti zavrnili komunikacijo z novinarji, izjemi sta bili edino Ronaldo ter selektor Paulo Bento.

Na velik pritisk, ki ga čuti Ronaldo, je opozoril tudi prejšnji portugalski selektor Carlos Quieroz. "Naša reprezentanca se imenuje Cristiano Ronaldo," je dejal Quieroz in dodal: "V preteklosti smo imeli nogometaše, kot so Figo, Rui Costa, Paulo Sousa in Fernando Couto, ki so si porazdelili pritisk. Ko so se upokojili, je vse pristalo na ramenih Ronalda. Kadar Portugalska ne zmaga, je vsega kriv zgolj Ronaldo."