Mehanizma za stabilnost evra, začasni EFSF in stalni ESM, ki naj bi začel delovati z julijem, sta trenutno namenjena za pomoč državam v težavah in jih spremljajo strogi pogoji, kot so izvedba varčevalnih ukrepov in reform.

Očitno se bo sredstva skladov za zaščito evra v primeru Španije prvič uporabilo ciljno za reševanje bančnega sistema, vendar pa bo tudi v tem primeru transakcija potekala preko španske države oziroma njenega sklada za reševanja bank, Španiji pa v zameno za to očitno ne bo treba sprejeti dodatnih reformnih in varčevalnih ukrepov, bo pa morala temeljito reformirati finančni sistem.

Monti se v luči pritiska na finančnih trgov na Španijo in tudi Italijo v zadnjih tednih zavzema za uporabo teh sredstev za odkup državnih obveznic ranljivih članic evrskega območja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pritisk trgov na Španijo in Italijo je sicer danes popustil in zahtevana donosnost na španske državne obveznice je padla pod psihološko mejo sedmih odstotkov, nad katero naj bi bilo zadolževanje dolgoročno vzdržno. Trenutno je pri 6,9 odstotka. Prav tako je popustil pritisk na Italijo, donos do dospetja na italijanske obveznice pa je padel pod šest odstotkov.

Monti si želi svojo pobudo vseeno sprožiti na petkovem srečanju voditeljev Nemčije, Francije, Španije in Italije v Rimu, prvi mož italijanske vlade pa pravi, da voditelji EU to zamisel proučujejo. Takšna rešitev naj bi bila ločena od dosedanjih programov pomoči državam.

V Bruslju so danes povedali, da niso dobili nobene formalne prošnje oziroma predloga za takšno uporabo sredstev skladov za zaščito evra oziroma natančneje EFSF. Na vprašanje, ali pričakujejo tako prošnjo in ali bo o tem v četrtek govorila evroskupina, pa je tiskovni predstavnik Evropske komisije Amadeu Altafaj Tardio odgovoril, da ne pozna nobenih znakov za takšno možnost.

Francoski predsednik Francois Hollande naj bi bil po pisanju italijanskih medijev takšnemu predlogu naklonjen, medtem ko naj nemška kanclerka Angela Merkel ne bi bila navdušena.

Monti je sicer po koncu vrha 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev (G20) znova poudaril, da Italija ne potrebuje in ne bo potrebovala finančne pomoči območja evra. Reševanje Italije bi bilo v vsakem primeru najverjetneje predrago in bi resno ogrozilo obstoj skupne valute.

Španski finančni minister Cristobal Montoro pa je danes v Madridu ponovil, da Španija ne potrebuje finančne pomoči za reševanje celotne države. Španija bo sicer najverjetneje že v prihodnjih dneh zaprosila za pomoč pri dokapitalizaciji bank. Območje evra ji je pripravljeno pomagati z vsoto do 100 milijard evrov.