Anglija – Ukrajina (1:0): Ker je prvi zvezdnik Ukrajine Andrej Ševčenko zaradi poškodbe kolena, ki jo je staknil že na prvi tekmi turnirja s Švedsko, obsedel na klopi, so bili gostitelji še pred težjim izzivom. Ukrajinci so sicer pokazali nekaj več želje, ker so za napredovanje v četrtfinale potrebovali zmago, a so bili brez prave hitrosti, odločnosti in ideje, da bi izigrali trdno angleško obrambo, zato so poskušali s streli z roba kazenskega prostora. Angleži so igrali le toliko, kot je bilo potrebno za točko, in potrpežljivo čakali na napako Ukrajincev. Pri povratniku v angleško reprezentanco Rooneyju je bilo očitno, da še lovi tekmovalni ritem po prestani kazni. Potem ko je v prvem polčasu sprožil sploh edini nevarni angleški strel na gol Pjatova, je veliko bolj razburljiv drugi del začel učinkovito. Po predložku kapetana Gerrarda in napaki vratarja Pjatva je Rooney v 48. minuti žogo z glavo le pospravil v mrežo. Ukrajinci se niso predali, Srb iz Beograda z ukrajinskim državljanstvom Dević je dosegel gol, a sodniki niso videli, da je Terry žogo izbil, ko je bila že s celim obsegom čez črto. Ukrajinski selektor Oleg Blohin je tvegal vse, ko je zadnjih 20 minut na igrišče poslal Ševčenka, a preobrata ni bilo.

"Tekma je bila izenačena, vendar smo narekovali ritem. Končni izid ni pravičen. Dali smo gol, žoga je bila vsaj meter prek črte," je dejal ukrajinski selektor Oleg Blohin, vratar angleške reprezentance Joe Hart pa je na vprašanje, ali je žoga Marka Devića prečkala črto, odgovoril: "Vse, kar šteje, je naša zmaga. Drugo ni pomembno."

Švedska – Francija (2:0): Francoski nogometaši kljub porazu na zadnji tekmi predtekmovanja proti odpisanim Švedom niso trepetali za napredovanje v četrtfinale. Rešila jih je Anglija, prav gotovo pa se galski petelini lahko zahvalijo nerazpoloženosti Ukrajine v napadu.

Švedi so v Donjecku bolje krenili v tekmo in že v deseti minuti je Ola Toivonen premagal francoskega vratarja Huga Llorisa, a namesto mreže zadel vratnico. Ritem igre sicer ni bil na visoki ravni, žoga je vseskozi potovala od enega do drugega kazenskega prostora. Eno od večjih priložnosti na tekmi je na začetku drugega polčasa izkoristil edini strelec Zlatan Ibrahimović, ki je s kung fu udarcem popeljal rojake v vodstvo. Ibrahimovićev zadetek prav gotovo kandidira za najlepši gol evropskega prvenstva.

Francozi so do zadnjega sodnikovega žvižga poskušali izenačiti, v ta namen je selektor Laurent Blanc tudi osvežil napad z menjavami, a so v sodnikovem podaljšku prejeli še drugi gol. Francozi tako ležerno kot sinoči prav gotovo ne bodo smeli igrati v sobotnem četrtfinalu s Španijo, česar se zaveda tudi njihov selektor Laurent Blanc: "Tokrat si nismo zaslužili zmage. Tekmec je bil odličen. Sploh za Ibrahimovića nismo našli recepta. Res je, da smo napredovali v četrtfinale, a tokratna igra je bila slaba." Junak tekme Zlatan Ibrahimović je pristavil: "Uspel mi je neverjeten gol. Igrali smo super. Če bi tako že na prvih dveh tekmah, bi bili zanesljivo med najboljšimi osmimi ekipami."