Odbor DZ za finance in monetarno politiko je 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicije banke. Za umik obravnave so se odločili, ker še vedno niso dobili informacije, da so izpolnjeni sklepi vlade, ki jih je ta v zameno za poroštvo postavila Tešu.

V začetku tega tedna pa je poslanec SDS in predsednik odbora Andrej Šircelj pozval vodstvi Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in Teša, da čim prej, najpozneje pa do 18. junija, med drugim dostavijo informacijo o končni ceni Teša 6 in ceni montaže glavne tehnološke opreme.

Kot so danes pojasnili v Tešu, bodo dokumentacijo skupaj s pojasnili poslali najkasneje v petek.

Seja odbora, na kateri bodo obravnavali omenjeni predlog zakona je zdaj sklicana za 21. junij. "Po odločitvi odbora je predviden sestanek z Alstomom, na katerem bo govora tudi o prihodnjih ukrepih," so dejali v Tešu.

Ob tem so dodali, da pogajanja z Alstomom o znižanju stroškov montaže še niso dokončno zaključena. "Trenutna zgornja vrednost (cena) montaže je 169 milijonov evrov, a smo prepričani, da bomo ceno v prihodnje še znižali," so poudarili. Dodali so, da že pri tej ceni montaže ne bodo presegli investicijske vrednosti za Teš 6, ki je v četrtem investicijskem noveliranem programu ocenjena na 1,3 milijarde evrov.

"1,3 milijarde evrov je namreč končna vrednost, ki se tudi v prihodnje ne bo zvišala, seveda v primeru, da bo državno poroštvo pravočasno odobreno in bo dana možnost črpanja kredita z 31. julijem," so še dejali v Tešu in dodali, da le v tem primeru lahko zagotavljajo za finančne in terminske okvirje, ki jih od njih zahteva vlada.