Prodaja zelo perspektivnega visokotehnološkega podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo hidroenergetske opreme, je namreč eden od pogojev bank upnic, da bi Cimosu reprogramirale posojila. Prodajni postopek Litostroja Power že poteka intenzivno, tako kot nedavno dokapitalizacijo ga usmerja finančni svetovalec ING, končan pa naj bi bil do konca poletja.

Po ocenah poznavalcev naj bi bil Litostroj Power med drugimi zanimiv za multinacionalke Voith-Siemens, Alstom, ABB in Mitsubishi. Predsednik Cimosovega nadzornega sveta Andro Ocvirk, ki je potrdil naše informacije o prodajnem postopku, je ocenil, da bi Litostroj Power lahko prej prevzelo japonsko (Mitsubishi, op. p.) ali indijsko podjetje, kot pa kakšna družba iz Evrope. "Načrtovana prodaja Litostroja Powra, ki je vreden med 60 in 70 milijoni evrov, je del finančne konsolidacije Cimosa," je pojasnil Ocvirk.

V minulem letu je Litostroj Power pod vodstvom Draga Fabijana dosegel 41,8 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je bilo za 16 odstotkov manj kot v letu 2010. Po drugi strani se je čisti dobiček zvišal za 13 odstotkov, na 3,7 milijona evrov. Od bilančne vsote v višini 74,2 milijona evrov je imelo podjetje konec lanskega leta 56,5 odstotka dolžniškega kapitala, kar je bilo za pet odstotnih točk manj kot leto pred tem. V povprečju je Litostroj Power lani zaposloval 438 delavcev.

Kot smo že poročali, je imela Skupina Cimos od bilančne vsote v višini 748 milijonov evrov konec lanskega leta več kot 80 odstotkov dolžniškega kapitala. Od vseh obveznosti jih je 360 milijonov evrov odpadlo na posojila bank, pri čemer so kratkoročna posojila znašala več kot 120 milijonov evrov.

sebastjan.morozov@dnevnik.si