Po naših informacijah tako v KBM Projektu, ki je od domnevno slamnatih lastnikov po visokih cenah med letoma 2006 in 2009 odkupoval podjetja, s pomočjo katerih so ti s posojili Skupine NKBM pridobivali zemljišča na Hrvaškem, bančnemu centru za interno revizijo (vodi ga Boža Korbar) niso želeli razkriti vseh podatkov o nekaterih poslih. Pri tem naj bi se sklicevali na dejstvo, da je KBM Projekt, ki ga že vrsto let vodi Tomislav Blagus, sicer prek podjetja Teico tudi četrtinski solastnik KBM Projekta, tuja pravna oseba s svojimi organi vodenja. O tem naj bi bančni center za interno revizijo na nedavni seji obvestil tudi nadzornike NKBM.

Po sledeh denarnega toka

Kaj naj bi v interni reviziji skušala ugotoviti v banki, za zdaj ni znano, po neuradnih informacijah pa naj bi želeli ugotoviti denarni tok transakcij med nekdanjimi lastniki podjetij, KBM Projektom in NKBM. Pri tem naj bi jih zanimalo, ali je imel kdo od hrvaških državljanov, ki so od KBM Projekta za deleže v podjetjih skupaj prejeli okrog 60 milijonov evrov (le nekaj mesecev prej so za zemljišča skupaj odšteli približno pol manj), transakcijski račun odprt pri mariborski banki.

Čeprav so že revizorji Banke Slovenije pred meseci ugotovili, da toku denarja po tem, ko so hrvaški državljani prejeli kupnino, ni mogoče slediti, bi zelo verjetno prav dokumentacija KBM Projekta morda dala odgovor na več odprtih vprašanj, povezanih z domnevno spornimi posli. Predvsem glede morebitne povezanosti nekdanjih lastnikov projektnih podjetij in odgovornih v Skupini NKBM ter tujih delničarjev banke, ki so to postali v javnem odkupu delnic konec leta 2007. Že pred časom smo tako poročali o hrvaški državljanki Vlatki Matić, sicer trenerki sinhronega plavanja, ki je KBM Projektu prodala štiri podjetja in pri tem zaslužila več kot 10 milijonov evrov. Po podatkih hrvaškega registra je Matićeva še vedno lastnica in zastopnica podjetja Kavoteka, ki domuje prav na naslovu KBM Projekta.

Hauc: Nepravilnosti bomo ugotavljali z revizijo

Blagus včeraj popoldne za pojasnila po telefonu in elektronski pošti ni bil dosegljiv. V mariborski banki pa so nam zatrdili, da "navedb o posameznih komitentih banke, četudi so to tudi nekatere hčerinske družbe, ne smejo in ne morejo komentirati". A so obenem poudarili, da "namerava sedanja uprava banke morebitne nepravilnosti v banki ugotoviti in identificirati s posebno revizijo poslovanja banke in njenih hčerinskih družb v večinski lasti". "Ugotovitve revizije bodo podlaga za ugotavljanje morebitne odškodninske in kazenske odgovornosti odgovornih oseb," so pojasnili v NKBM, kjer naj bi razmišljali o likvidaciji KBM Projekta. Tudi več nadzornikov banke, ki smo jih klicali včeraj, komentarja ni želelo dajati.

A pri tem velja spomniti, da nova uprava NKBM dnevnega reda nedavne skupščine ni želela razširiti z odločanjem o razkritju dosedanjih revizijskih poročil o poslovanju KBM Projekt in vložitvi tožb zoper odgovorne osebe, kot je to zahtevala državna Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN). To so v banki utemeljili s prihajajočo revizijo poslovanja. Kljub temu pa se je s tem delničarjem in banki zaradi zastaralnih rokov močno zmanjšal manevrski prostor za morebitno vložitev odškodninskih tožb.

primoz.cirman@dnevnik.si