Atacama je bila ustanovljena tik pred iztekom leta 2006, dva meseca preden je Rajku Janši uspel posel desetletja s Promartom Designom, in je že v prvem letu ustvarila četrt milijona evrov prihodkov. Po izjemni rasti v zadnjih dveh letih pa je njen promet v letu 2011 presegel 550.000 evrov. Podjetje ima sicer dva zaposlena, povprečni strošek dela na enega pa znaša 2600 evrov bruto na mesec.

Koliko bo Rajko Janša zaslužil z Atacamo, nismo izvedeli, bo pa prvi obrok kupnine za 100-odstotni delež v podjetju znašal natanko 250.000 evrov. Toliko bodo namreč neimenovani lastniki Promarta Designa že v naslednjih dneh vložili vanj, da bo zmogel financirati nakup Atacame. Da družba, ki so ji čisti prihodki od prodaje z dveh milijonov (2007) strmoglavili na lanskih bornih 14.000 evrov, nima dovolj denarja za to, potrjujejo tudi njene bilance. Konec lanskega leta je imel namreč Promart Design pol milijona evrov ali polovico premoženja "ujetega" v neimenovanih naložbah, ob terjatvah in zalogah pa je imel na bančnem računu le 62.000 evrov.

Kdo bo vpisal nove delnice Promarta Designa in zagotovil četrt milijona evrov svežega denarja, ni mogoče ugotoviti, saj so te pisane na prinosnika, po Dnevniku dostopnih informacijah pa gre za tri delničarje iz tujine. Opozorimo, da so bili pred dnevi z nekajletno zamudo imenovani novi člani upravnega odbora Promarta Designa, in sicer Franci Zavrl, Katarina Prešern in Marjana Skubic. Zavrl, soustanovitelj in partner agencije Pristop, je postal predsednik, Prešernova pa podpredsednica upravnega odbora. Skubičeva je medtem zasedla položaj izvršne direktorice družbe.

Promart Design je sicer dolga leta veljal za dobavitelja poslovnih daril državnemu Telekomu Slovenije in še nekaterim državnim podjetjem.

tomaz.modic@dnevnik.si