Kot so v podjetju, ki je od sredine marca v postopku prisilne poravnave, napovedali že ob vložitvi predloga, bo za doseganje dolgoročnega stabilnega poslovanja potrebno prestrukturiranje poslovnih procesov in prilagoditev števila zaposlenih obsegu poslovanja. V skladu z načrtom finančnega prestrukturiranja je tako predvideno zmanjšanje števila zaposlenih za 30 ljudi.

Glede na načrte in program prestrukturiranja bo raško podjetje ohranilo vse svoje ključne programe - proizvodnjo in prodajo sredstev za varstvo rastlin, proizvodnjo bio goriv ter storitvene dejavnosti, med katerimi največ prihodkov ustvarijo s termičnim odstranjevanjem odpadkov, logističnimi storitvami, skladiščenjem nevarnih snovi in proizvodnjo biocidov.

V Račah so marca začeli s proizvodnjo sredstev za varstvo rastlin in sproti prodajo vse izdelke. Tudi program sežigalnice je v polnem zagonu. Sežig nevarnih snovi obratuje 24 ur na dan 335 dni na leto, preostalih 30 dni pa potekajo remontna dela. Nedavno so začeli tudi s proizvodnjo biodizla ter Petrolu poslali prve vzorce, tako da se bo takoj potrditvi začela dobava dogovorjenih količin bio goriva.

Uprava podjetja, ki jo vodi Marko Klemenčič, tako zagotavlja, da postopek prisilne poravnave teče v skladu z načrti, prvi preskus terjatev navadnih upnikov pa bo potekal naslednji teden. Mariborsko sodišče je namreč na prošnjo prisilnega upravitelja Veljka Jana zaradi velikega števila prijavljenih terjatev rok za njihov preskus podaljšalo za mesec dni.

Iz maja objavljenega rednega poročila o poslovanju na spletni strani Ajpesa izhaja, da je družba v letošnjih prvih treh mesecih beležila 1,3 milijona evrov izgube iz rednega poslovanja, aprila pa še dodatnih 400.000 evrov.

Pinus je lani ustvaril 11,3 milijona evrov čistih poslovnih prihodkov od prodaje, ob tem pa zabeležil 3,4 milijona evrov izgube iz poslovanja, medtem ko je izguba obračunskega obdobja znašala 8,3 milijona evrov. Navadnim upnikom, ki so imeli konec preteklega leta za skoraj devet milijonov evrov terjatev, ponuja polovično poplačilo v naslednjih štirih letih.