Na junijsko sejo so predstavniki poslanskih skupin med drugim uvrstili novelo zakona o državnem tožilstvu, ki naj bi bila potrebna zaradi uskladitve prenosa pristojnosti nad tožilstvom.

Opravili bodo tudi splošno razpravo o noveli zakona o verski svobodi, s katero poslanci Pozitivne Slovenije predlagajo odpravo državnega sofinanciranja prispevkov za socialno varnost duhovnikov. Prepovedano bi bilo tudi državno zaposlovanje duhovnikov, država pa bi versko oskrbo financirala le še v izjemnih okoliščinah.

Prav tako poslance čaka tretje branje novele zakona o medijih. Ob drugi obravnavi so sicer poslanci iz predloga črtali na matičnem odboru sprejeto dopolnilo, ki omejuje pravice do neodplačnega oddajanja tistim medijem, ki v treh letih spremenijo lastniški delež. DZ bo imel na dnevnem redu tudi novelo zakona o digitalni radiodifuziji, s katero želi vlada doseči, da Radiotelevizija Slovenija v javnem omrežju digitalne prizemne televizije ne bo več gostila tudi komercialnih programov.

Na dnevnem redu junijske seje bo tudi poročilo o delu komisije za nadzor obveščevalnih služb za leto 2011, ki ga bodo poslanci obravnavali na zaprtem delu seje. Poročilo je namreč tajno, javni pa so le predlagani sklepi komisije. Glede na predlog sklepov bi DZ vlado pozval, naj zagotovi učinkovito in transparentno delo nadzorovanih institucij.

Kolegij predsednika DZ je tudi sklenil, da bo DZ novelo zakona o cestah, ki naj bi bila namenjena implementaciji evropske direktive, obravnaval po nujnem postopku. Tudi ta zakon so uvrstili na junijsko sejo.

Na tej seji pa ne bodo odločali o zakonu o poroštvu za Teš 6, saj je odbor za finance in monetarno politiko to točko umaknil z dnevnega reda svoje seje in je na plenarnem zasedanju še ne bo mogoče obravnavati. V poslanskih skupinah SD in SLS so opozarjali, da bodo zato nastale nepopravljive posledice in naj se predlog kljub temu uvrsti na tokratno sejo. Predsednik DZ je opozoril, da za kaj takšnega ni poslovniških možnosti. Predlog je tako uvrščen v terminski program za julijsko sejo.

Takrat bo DZ odločal še o nekaterih zakonskih besedilih, za katere člani kolegija sklenili, da jih bo DZ obravnaval po skrajšanem postopku in bodo pred poslance prišli na julijski seji.

Med njimi je novela zakona o poslancih, s katero se znižuje višina in tudi čas prejemanja nadomestila poslancev in ministrov po prenehanju mandata. Prav tako bodo po skrajšanem postopku obravnavali novelo zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki zagotavlja zaščito oz. preprečevanje finančnega izkoriščanja oseb, ki delajo na črno.

Največ polemik pa sta na današnji seji kolegija sprožili novela zakona o kmetijskih zemljiščih, ki odpravlja odškodnine za spremembo namembnosti zemljišč, ter novela zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije. V opozicijski Pozitivni Sloveniji in SD so namreč nasprotovali skrajšanemu postopku za te predloge, vnela pa se je tudi širša razprava o vsebini zakonskih besedil.