"Ko so mi na košarkarski zvezi rekli, da je snidenje organizirano ob devetih zjutraj, sem jim dejal, da je prezgodaj in da nikogar ne bo. Presenetili ste me. Vidi se, da želite dobro reprezentanci," je dejal na koncu in odbrzel v Beograd. Še prej pa podal nekaj zanimivih odgovorov.

V Sloveniji ste bili dva dneva. Kaj vam je v tem času uspelo postoriti?

Najprej sem se odpravil k svojemu staremu kolegu Zmagu Sagadinu na Roglo, kjer sem pogledal, kako potekajo priprave reprezentance do 20 let. S številnimi igralci sem delal že tudi sam na lanskih izbirnih treningih. Izredno sem vesel, da sta moja pomočnika Aleksander Sekulič in Gašper Potočnik imela odlične rezultate v svojih klubih. Kritičen in realen sem v ocenah, a oba omenjena stratega sta izredno obetavna in bosta lahko še ogromno dala slovenski košarki.

Ste se dobili s katerim od igralcev?

Z vsemi sem se pogovarjal. Na tokratni tritedenski reprezentančni akciji bo morda sodelovalo pet standardnih igralcev, preostali bodo mladi. Večina se želi odpočiti in nabrati energijo za naslednjo sezono. Razumem jih. Recimo Jako Lakoviča, ki je bil do reprezentance vedno izredno pošten. Rabi počitek, kar bi mu tako ali tako svetoval tudi sam. Vse je podrejeno letu 2013. Kar zadeva Sašo Vujačiča, je zgodba povsem končana. Dvakrat sem govoril z njim, morala bi se tudi dobiti, a je predsedniku zveze Romanu Volčiču sporočil, da zagotovo ne bo na voljo reprezentanci. Beno Udrih mi je znova obljubil, da mi bo prihodnje leto na razpolago, tokrat pa ga ne bo. Podobna situacija je z Erazmom Lorbkom, ki bo morda poleti odšel v ligo NBA k San Antonio Spurs. Mirza Begić bo naredil vse, da pride že letos. Govoril sem še z Goranom Dragićem. On je pred življenjsko prelomnico, saj bo podpisal bogato ponudbo. Vprašanje je le, ali za 50 ali 60 milijonov dolarjev (smeh). A gre za poštenega človeka. Lani mu ni bilo treba na pripravah sodelovati že od prvega dne, a je vseeno prišel in trdo treniral. Matjaž Smodiš mi je sporočil, da zagotovo končuje svojo športno pot, Primož Brezec pa se je odločil, da reprezentanci ni več na voljo. Boštjan Nachbar bo na voljo že letos, Gašper Vidmar prav tako. On lahko igra veliko bolje. Je v podobnem položaju kot lani Begić. To pomeni, da mu moramo dvigniti samozavest in najti pravo mesto v moštvu, saj lahko igra veliko bolje, kot je letos. Tu je še Domen Lorbek, ki nam je lani močno manjkal. Napačno se je odločil, da je odšel na operacijo. Z njim bi se borili za kolajno. Tudi Uroš Slokar bo v reprezentanci že letos, medtem ko na Saša Ožbolta, Sama Udriha in Gorana Jagodnika več ne računam, čeprav se v skrajnih primerih tudi to lahko spremeni. Razkrijem še lahko, da bomo letos priključili Jureta Balažiča.

Komu boste v reprezentanci dodelili vlogo vodje?

Vlogo vodje ne dodeli trener, vodja v moštvu sam pride na plan. Obstajajo tri vrste vodij - prvi je najboljši posameznik, drugi je tisti, ki je fizično najmočnejši, in tretji tisti, ki je intelektualno na najvišjem nivoju. Igralci to sami, brez težav, rešijo v toku treningov. Nikoli se nisem mešal v to in koga favoriziral. To je naravni proces, ki mu je treba pustiti prosto pot. Bomo videli, ali bo to Goran Dragić, Lakovič... Bodite pa prepričani, da igralci vedo, kakšna je hierarhija v slačilnici.

Zoran Dragić se želi prebiti v ligo NBA. Kaj porečete na to?

Morda si tega želi prehitro. Gre za zelo zanimivega igralca. Vsak trener bi si ga želel v moštvu. Vsi vemo, da mora popraviti met, toda tudi brez tega ima neko neverjetno energijo, ki jo ima en igralec v vsej generaciji. Recimo Duško Ivanović ali Jure Zdovc - bili so boljši igralci od njiju, a nihče ni imel takšne energije.

Spremljate težave glede dvoran za evropsko prvenstvo prihodnje leto v Sloveniji?

Na žalost spremljam. Tu je veliko težav, a vsi organizatorji so jih imeli. Tudi v nekdanji Jugoslaviji jih je bilo ogromno, recimo pri organizaciji zimskih olimpijskih iger v Sarajevu. Toda države na področju nekdanje Jugoslavije znajo prirediti najboljša športna tekmovanja v Evropi, morda je blizu še Španija. Prepričan sem, da bo Slovenija priredila odlično evropsko prvenstvo, najboljše do zdaj. Brez težav bi bilo vse skupaj dolgočasno, a sem prepričan, da bo pet pred dvanajsto vse rešeno.