Po osmih letih tako Valant zapušča tudi nadzorni svet Save, podobno kot direktor Finetola Janko Kastelic, nekdanji član uprave Zavarovalnice Triglav Jože Obersnel ter Miran Kalčič, ki je prvič vstopil v nadzorni svet Save že pred skoraj dvema desetletjema. Namesto njih so bili v nadzorni svet imenovani začasni predsednik uprave NFD Holdinga Miran Kraševec, predsednik uprave družbe za upravljanje NFD Roman Ambrož, član uprave Merkurja Rok Ponikvar in Tomaž Perše, ki je bil v času prve Janševe vlade sekretar na ministrstvu za finance, krajši čas pa tudi član upravnega odbora Slovenske odškodninske družbe (Sod).

"Delničarji so se odločili," je bil po skupščini kratek Kalčič, medtem ko Valant razočaranja nad razpletom skupščine ni skrival. "S predstavniki NFD v nadzornem svetu Save nisem zadovoljen," je po skupščini povedal Valant, ki je svojim nekdanjim poslovnim sodelavcem očital, da so v nadzorni svet Save prišli skozi "zadnja vrata". Na podlagi burne razprave na parkirišču Hotela Kokra, ki smo jo nehote ujeli, se je izkazalo, da so njegovi očitki leteli zlasti na Kraševca. Potem ko mu je Valant dejal, da je on "edini, ki lahko reši NFD", mu je še očital, da mu je po dolgoletnem sodelovanju obrnil hrbet. "Že pred skupščino sem predlagal, da umaknete svojo kandidaturo," je Kraševec miril Valanta, ki mu je odvrnil: "Odločili ste se tako, kot ste se, posledice odločitve pa boste videli šele v prihodnosti." Prav Kraševec je Valantu še pred skupščino preprečil morebitna presenečenja, saj je na skupščini poleg NFD Holdinga zastopal tudi Finetol, ki ga sicer vodi Janko Kastelic, eden izmed Valantovih najožjih poslovnih sodelavcev. Če se na skupščini razprava ni razvnela pri imenovanju novih članov nadzornega sveta, so bili delničarji bistveno bolj kritični pri podelitvi razrešnice nekdanji upravi, v kateri so bili poleg Janeza Bohoriča še Emil Vizovišek in Vinko Perčič. Predsednik društva MDS Rajko Stanković je tako od nadzornega sveta zahteval pojasnilo, zakaj so kljub slabim rezultatom nekdanji upravi izplačali visoke odpravnine in ali so že zahtevali njihovo vračilo. "Odpravnina ni nagrada ali bonus za poslovno uspešnost. Vse je bilo v sladu z zakonom in pogodbami," mu je odgovoril Kalčič, ki je sicer imel pripravljeno nekoliko širšo razlago, vendar ga je Zdolšek opozoril, naj odgovarja le na zastavljena vprašanja.

Kljub nasprotovanju številnih lastnikov so delničarji nekdanji upravi podelili razrešnico, čeprav je prav zaradi njihovih odločitev Sava samo lani ustvarila več kot 150 milijonov evrov izgube. Pri podelitvi razrešnice je imela ključno vlogo Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki je tik pred skupščino državi vzela glasovalne pravice za njen skoraj tretjinski delež. Pri podelitvi razrešnice nekdanji upravi je jeziček na tehtnici v prid nekdanje uprave premaknila tudi Hermina Krt, direktorica Probankine poslovne enote v Kranju in kandidatka za županjo Kranja, ki jo je javno podprl tudi Bohorič. Na skupščini je namreč Krtova zastopala kar okoli 21 odstotkov glasov, saj je poleg Probanke zastopala tudi družbo PSL Storitve, za katero naj bi stali prav nekdanji člani Savine uprave, ki to vseskozi zanikajo. Na potrjeno razrešnico upravi in nadzornemu svetu so Kapitalska družba, Slovenska odškodninska družba in društvo MDS napovedali vložitev izpodbojnih tožb.

matjaz.polanic@dnevnik.si