Prihodki letalskega prevoznika so se v minulem letu okrepili za 19 odstotkov na 4,3 milijarde evrov, njihovo rast pa v Ryanairu pripisujejo predvsem podražitvi vozovnic in povečanju potniškega prometa, kar je omililo učinke zvišanja cen goriva, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vozovnice so se v povprečju podražile za 16 odstotkov, število potnikov letalske družbe pa se je povečalo za pet odstotkov. Stroški goriva so se na drugi strani zvišali za 30 odstotkov.

"25-odstotno zvišanje dobička na nov rekord 503 milijone evrov in petodstotna rast letalskega prometa v letu, ki so ga zaznamovale višje cene nafte in globoka recesija v Evropi, predstavlja hvalevreden rezultat," je objavo poslovnih rezultatov po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pospremil izvršni direktor Ryanaira Michael O'Leary.

V Ryanairu pričakujejo, da se bo letalski promet družbe v obdobju 2012-2013 okrepil še za nadaljnjih pet odstotkov na 79 milijonov potnikov.

Hkrati so v Ryanairu opozorili, da omenjenih rekordnih rezultatov v novem poslovnem letu, ki se je začelo aprila, zaradi recesije v Evropi najverjetneje ne bodo mogli ponoviti. Skladno s tem načrtujejo, da bo čisti dobiček padel na med 400 in 440 milijonov evrov.