Na tožilstvu, ki ga vodi Harij Furlan, so tako včeraj za Dnevnik pojasnili, da "je zadeva v fazi odločanja", ali bodo zoper obdolženega (Goršeta, op. p.) vložili obtožnico, ali bodo predlagali dopolnitev preiskava ali dali izjavo o odstopu od kazenskega pregona. "Kakršen koli dodaten podatek bi pomenil prejudiciranje rešitve zadeve, zato vam lahko v tej fazi postopka posredujemo le navedene informacije," so dodali na tožilstvu. Na ljubljanskem okrožnem sodišču pa so nam dejali, da je bila preiskava končana 13. marca: "Spis je na tožilstvu. Tožilstvo obtožnice do danes še ni vložilo."

Tako tudi pol desetletja po začetku pregona zoper Goršeta, ki se je uradno začel leta 2007 z vložitvijo kazenske ovadbe zaradi sporne preprodaje terjatve v stečaju HKS Sicura, še ni na vidiku njegov epilog. Kot smo že poročali v Dnevniku, se preiskava nanaša na preprodajo terjatev HKS Sicura do večjega števila dolžnikov v nominalni vrednosti 200.000 evrov. Omenjene terjatve je Gorše upnikom opisal kot težko izterljive, a jih je nato v začetku leta 2004 prodal za slabih 33.400 evrov Jožetu Šušteršiču. Ta jih je le nekaj mesecev zatem prodal za kar 228.000 evrov, torej po ceni, ki je celo presegala njihovo nominalno vrednosti. Kriminalisti naj bi pridobili več indicev, da je bil Šušteršič zgolj "slamnati" kupec, za katerim naj bi se skrival Gorše. Mimogrede, Šušteršič je sicer še vedno uradno največji posamični lastnik zdravstvenega centra MC Medicor.

Kljub temu je imel Gorše ves čas nenavadno srečo z roko pravice. Čeprav je tožilstvo zahtevo za preiskavo sodišču v Ljubljani poslalo že avgusta 2008, je slednje preiskavo uvedlo šele dobro leto dni kasneje, natančneje decembra 2009. Tudi omenjena preiskava se je, čeprav so kriminalisti relativno hitro pridobili podatke o bančnih transakcijah in zaslišali Šušteršiča, močno zavlekla - tudi po zaslugi Goršeta, ki je na neki točki predlagal celo zaslišanje vseh 427 upnikov HKS Sicura. Maja lani je tako višje sodišče na pobudo upniškega odbora HKS Sicura odredilo prednostno reševanje zadeve, ki pa se je nato vlekla še devet mesecev. V petih letih so se na njej izmenjali že trije tožilci: Jože Kozina, Boštjan Jeglič in Edvard Ermenc.

primoz.cirman@dnevnik.si