Konec aprila je namreč urad izdal odločbo, s katero dovoljuje morebitno lastniško koncentracijo med največjim domačim proizvajalcem električne energije in najmanjšim državnim podjetjem za prodajo električne energije. To je po lanski oddelitvi v izključni lasti Elektra Gorenjska, katerega 80-odstotni delničar je država. Kot so nam pojasnili v HSE, odločba pomeni, da morajo v letu dni po njeni pravnomočnosti izpeljati postopke za prevzem Elektra Gorenjska prodaje.

Za zdaj ni znano, na kakšen način bo HSE lastniško vstopil v omenjeno družbo. Po naših informacijah je v igri več možnosti: od neposrednega odkupa lastniškega deleža do dokapitalizacije. Tej naj bi bili na HSE relativno naklonjeni zaradi kapitalske šibkosti državnih podjetij. Zaradi nje imajo namreč podjetja, ki so lani nastala po oddelitvi od elektrodistributerjev, večje stroške s pridobivanjem bančnih garancij, s katerimi jamčijo za dobavo električne energije. Elektro Gorenjska prodaja ima sicer tri milijone evrov osnovnega kapitala, podjetje pa podatkov o poslovanju v lanskem letu še ni objavilo.

HSE se obenem zanima za pridobitev večinskega deleža še v treh podjetjih za prodajo električne energije: Elektro Maribor Energije Plus, Elektro Celje Energije in E3, ki je v lasti Elektra Primorska. Pri tem naj bi na UVK ločeno poslal vloge za presojo koncentracije. Kot smo izvedeli, naj bi urad že začel postopke njihovega preverjanja, pri čemer naj bi vprašalnike naslovil tudi na preostale igralce na trgu. Če bo UVK soglašal z lastniškim vstopom v omenjene družbe, bo tako HSE obvladoval celotno verigo pri proizvodnji in prodaji električne energije. "V Sloveniji z izjemo nekaterih največjih strank nimamo dostopa do končnih kupcev. S povezavo s podjetji, ki se ukvarjajo le s prodajo električne energije, računamo na sinergije, zaradi katerih bomo končnim kupcem lahko ponudili boljšo ceno," so pojasnili v HSE.

primoz.cirman@dnevnik.si