Medtem ko bo slovenski premier v sredo v Nemčiji na uradnem obisku, je današnji del obiska delovne narave in namenjen krepitvi gospodarskega sodelovanja, predvsem pregledu možnosti za nove nemške investicije v Slovenijo, so v ponedeljek sporočili iz kabineta premiera.

Vsebine današnjih pogovorov v Berlinu niso razkrili, verjetno pa je Janša z Grubejem govoril o morebitni oživitvi projekta logističnega holdinga, katerega ključni del je bila ravno družba Deutsche Bahn. Janša je namreč že pred tedni napovedal, da bo vlada poskusila iskati strateške partnerje za velika infrastrukturna vlaganja. Ob tem je dejal, da je bila priložnost za oblikovanje logističnega holdinga z Deutsche Bahn zamujena leta 2008, a upa, da ne dokončno.

Zamisel o logističnem holdingu, v katerem bi bile poleg Deutsche Bahn vključene še slovenske družbe Luka Koper, Slovenske železnice in Intereuropa, je nastala v času prve Janševe vlade med letoma 2004 in 2008, vendar zaradi volitev leta 2008, na katerih je zmagala SD Boruta Pahorja, ta projekt ni bil končan.

Zamisel o logističnem holdingu je zagovarjal tudi Pahor, vendar v drugi različici, tako da pogovori z Deutsche Bahn, vsaj uradno, niso stekli, je pa bil okrog tega projekta aktiven nekdanji prvi mož Deutsche Bahn Hartmunt Mehdorn. A medtem je v finančne težave zabredla še Intereuropa in projekt logističnega holdinga je zamrl.

V premierovem kabinetu so sicer glede obiska v Nemčiji v ponedeljek poudarili, da je poleg poglobitve gospodarskega sodelovanja njegov namen tudi krepitev prijateljskih odnosov in političnega dialoga med državama ter izmenjava pogledov o reformnih procesih ter o aktualnih vprašanjih v EU in širši mednarodni skupnosti.