Phoenix Coyotes so na peti tekmi ugnali Nashville z 2:1, junak dvoboja pa je bil domači vratar Mike Smith, ki je zaustavil 32 strelov in pomagal kojotom do prve uvrstitve v finale zahodne konference v 33-letni klubski zgodovini. Zadetka sta dosegla Derek Morris in Martin Hanzal, Smit pa je skoraj dodal še zadetek v prazno mrežo. Za goste je zadel Colin Wilson.

"Občutek po zmagi je neverjeten! Za nami je veliko trdega dela in vesel sem, da se nam je trud le poplačal," je dejal domači branilec Keith Yandle in dodal: "Zadnja leta smo se borili za ta dosežek, vendar pa je preboj v konferenčni finale poplačal vse napore."

Kojoti se bodo v finalu zahoda na štiri zmage pomerili s Kopitarjevimi kralji, ki so prva osmouvrščena ekipa v končnici, ki je izločila tako številko 1 kot 2 v "playoffu".

"V končnici smo se veliko naučili o tem, kako delovati kot ekipa, vsak od nas prispeva svoj delež. Naše igre ne slonijo le na enem ali dveh igralcih in prav to je, mislim, velik del našega uspeha," pa je dejal vratar Smith.

Rangerji vstali od mrtvih

Na dramatični drugi tekmi večera so na vzhodu New York Rangers po podaljšku s 3:2 premagali Washington Capitals in tudi v zmagah povedli s 3:2. Najprej je rangerjem podaljšek zgolj 7,6 sekunde pred iztekom rednega dela tekme z zadetkom zagotovil Brad Richards, odločilni gol pa je po 1:35 podaljšane igre dosegel Marc Staal. Rangerji zdaj potrebujejo le še zmago za preboj v konferenčni finale.