Po naših informacijah je bila obtožnica vložena zaradi neupravičenega zadrževanja prostovoljnih prispevkov delavcev, zbranih za družini dveh umrlih delavcev. Kot so ugotovili kriminalisti, naj bi Tovšakova in Gabrijelova od začetka leta 2009 do sredine leta 2010, se pravi malo preden je Vegrad končal v stečaju, nezakonito uporabljali še druga sredstva tako imenovane blagajne za vzajemno pomoč. Za opravljanje gospodarske dejavnosti je bilo tako neupravičeno uporabljenih 420.000 evrov. Del teh sredstev je bil vrnjen, tako da so bili zaposleni in sindikat oškodovani za dobrih 200.000 evrov. Na specializiranem tožilstvu, ki ga vodi nekdanji šef Nacionalnega preiskovalnega urada Harij Furlan, so pojasnili, da so obtožnico vložili zaradi poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

V povezavi s poslovanjem Vegrada je do zdaj specializirano tožilstvo na sodišče vložilo še nekaj zahtev za preiskavo. V dveh primerih, ki se nanašata na sum goljufije na škodo EU, je bila sodna preiskava sprožena. "V obeh primerih gre za postopek zoper več fizičnih in pravnih oseb v sistemu Vegrad in zunaj njega, ki so z lažnivim prikazovanjem obsega izvedenih gradbenih del neupravičeno pridobile sredstva iz skladov EU (zadevi Rimske Terme in Betnava)," so pojasnili na specializiranem tožilstvu. Po njihovih pojasnilih je bila preiskava proti vodilni osebi Vegrada (Tovšakovi, op. p.), ki jo sumijo oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic, uvedena tudi zaradi kreditiranja povezanih oseb in prenosov premoženja povezanim osebam. Poleg tega je tožilstvo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poslovne goljufije zoper dve osebi iz Vegrada vložilo zahtevo za preiskavo, zoper dve osebi izven Vegrada pa je bila vložena zahteva za preiskavo zaradi goljufije.

Na specializiranem tožilstvu so glede Vegradovih poslov prejeli več ovadb, nekatere sume pa so zaznali tudi prek medijev in drugih organizacij. Vse ovadbe so v preiskovanje posredovali policiji. V nekaterih zadevah je policija preiskovanje že opravila, v drugih primerih pa tako v Sloveniji kot prek mednarodne državne pomoči v tujini še intenzivno poteka. Pri tem na tožilstvu poudarjajo, da gre za številna kompleksna kazniva dejanja, katerih pregon in preiskovanje zahtevata veliko časa. "Zaradi varovanja tajnosti podatkov v okviru preiskovanja dejanj in sodne preiskave pa podrobnosti ni dopustno navajati," so dodali na tožilstvu.

sebastjan.morozov@dnevnik.si