Kdo bo Goloba zamenjal v nadzornem svetu, za zdaj še ni znano, saj banka Hypo in NLB njegovega naslednika še nista razkrili. Ker v zahtevi za razširitev dnevnega rega skupščine, ki bo 24. maja, banki nista predlagali Golobovega naslednika, bo za to očitno na sami skupščini poskrbel eden od delničarjev. S tem se je odprla tudi možnost, da bi kateri od delničarjev na skupščini zahteval dopolnitev dnevnega reda z odpoklicem vseh preostalih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu (Tomaž Kuntarič, Bruno Korelič, Irena Prijović in Dari Južna). Glede na lastniška razmerja bi bilo brez njegovega soglasja iz nadzornega sveta praktično nemogoče odpoklicati le Darija Južno, ki je v zadnjih letih na skupščinah obvladoval okoli 17 odstotkov vseh glasov.

Za predčasno zamenjavo vseh predstavnikov kapitala v nadzornem svetu je sicer potrebna 75-odstotna večina na skupščini prisotnih delničarjev. Pred sedmimi leti, v času prve Janševe vlade, sta Kapitalska družba (Kad) in Slovenska odškodninska družba (Sod) s pomočjo Južne celotni nadzorni svet Petrola zamenjala z vsega okoli 40 odstotki Petrolovih delnic. Zaradi večjih udeležb na skupščinah bi tokrat država poleg Južne potrebovala tudi glasove NLB in Nove KBM ter najmanj enega od manjših nedržavnih lastnikov (Istrabenz, KD Group, NFD, Gorenjska banka).

Eno od ključnih vlog pri morebitni predčasni zamenjavi vseh predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Petrola utegne imeti tokrat Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države pod vodstvom Dagmar Komar. Ta je namreč že na letošnji skupščini Gorenja v nasprotju z zakonom o preoblikovanju Kapitalske družbe (Kad) glasovala v nasprotju z navodili Kada in tako brez kakršnih koli sankcij preprečila izglasovanje pooblastila za nakup lastnih delnic.

matjaz.polanic@dnevnik.si