V skupini A, ki bo igrala v Ljubljani in Domžalah, sta favorita Nemčija (brez poraza v kvalifikacijah) in Francija. Strokovnjaki opozarjajo, da ne gre odpisati Gruzije, ki je v kvalifikacijah izločila Anglijo in Španijo, ter Islandije, ki je napredovala v skupini z Dansko in Škotsko.

V skupini B, ki bo igrala v Mariboru in Lendavi, je favorit Nizozemska, branilec naslova z lanskega prvenstva v Srbiji. Preostale tri reprezentance - Poljska, Belgija in Slovenija - naj bi se enakovredno borile za drugo vstopnico v polfinale.

Nizozemska bo drevišnjo uvodno tekmo v Ljudskem vrtu proti Sloveniji odigrala brez prvega zvezdnika Tonnyja Trindadeja De Vilhena, ki mora počivati zaradi kartonov, sicer pa je napadalni vezist že zaigral za člansko moštvo Feyenoorda. "Lanski naslov evropskega prvaka tukaj ne pomeni nič. Ekipa je nova, novi so tudi tekmeci. Pričakujem zelo zanimivo uvodno tekmo, saj je nogomet zelo nepredvidljiv. Ko sem si ogledal posnetke, me je presenetila kakovost Slovenije, ki igra napadalno, njeni igralci pa vseskozi menjajo položaje. Imeli smo le tri dni časa za priprave, a to ne pomeni nič. Tudi lani smo imeli kratke priprave, pa smo postali prvaki," je povedal 41-letni selektor Nizozemske Albert Stuivenberg.

Če je nekdanji nizozemski reprezentant Slovenijo spoznal po videoposnetku, si je Kostič igro prvega nasprotnika ogledal v živo. Belgijci so imeli zaradi šolskih obveznosti le en dan sklepnih priprav. Poljaki v koledarskem letu skupaj preživijo kar 60 dni, zato je selektor Marcin Dorna preizkusil kar 250 igralcev.