Argentinec je dva kroga pred koncem prvenstva pri 46 zadetkih, kar je dva več od Ronalda, skupno pa je Messi v letošnji sezoni dosegel 68 golov, s čimer je za en gol prehitel dosežek Nemca Gerda Mülllerja iz sezone 1972/1973. Messi je dva gola proti Malagi dosegel iz enajstmetrovk, ki ob spoštovanju nogometnih pravil ne bi smeli biti dosojeni. "Malo pozno je, da se nam to dogaja. Med letom smo bili tiho, ko nismo dobili enajstmetrovk, ki bi jih morali. Bili smo 13 točk za Realom, kar pa nikoli ni bila realna situacija," se je pritoževal trener Barce Josep Guardiola, ki je v naslednji sapi priznal: "V tekmovanju, kot je državno prvenstvo, je na koncu vedno prvak tisti, ki je najboljši." Za Guardiolo je bila to prva tekma na stadionu Camp Nou, odkar je sporočil, da se poslavlja od Barce, navijači pa so se mu znali zahvaliti.

Real je po triletni suši znova prišel do državnega naslova, skupno dvaintridesetega. Ker oblasti v Bilbau niso želele zagotoviti varnosti Realovim nogometašem ob proslavljanju lovorike, je veselje na stadionu San Mames trajalo le dobrih pet minut, nato pa so se Madridčani pobrali v garderobo. Povsem drugače je bilo včeraj na madridskem trgu Cibeles, ki je tradicionalna točka navijačev Reala, kjer se je zbralo več 100.000 ljudi. "To je moj sedmi državni naslov. Osvojil sem jih na Portugalskem, v Angliji, Italiji in sedaj še Španiji. Zagotovo je bil ta najtežji. Nihče nam ni ničesar podaril in tako je bilo do zadnje tekme v Bilbau. Popolnoma zasluženo smo prvaki, kar vedo vsi, tudi v Barceloni," je dejal trener Reala Jose Mourinho, ki je včeraj že imel sestanek pri direktorju Joseju Angelu Sanchezu, kjer sta analizirala priprave za prihodnjo sezono.

Real Madrid je s 115 zadetki postavil nov rekord po doseženih golih, nov rekordni dosežek pa je dosegel tudi s 15 gostujočimi zmagami. Če bo Real dobil obe preostali tekmi, bo zbral 100 točk, kar v Španiji ni uspelo še nikomur. V Evropi je 100 ali več točk zbral le Celtic iz Glasgowa - 103 točke v sezoni 2001/2002.