Korošec pravi, da optimizem gradijo tudi na močni finančni podpori SID banke razvoju njihove panoge, v kateri že dosegajo obsege prodaje pred krizo. Lani je tako Unior ustvaril 155 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je za 23 odstotkov več kot leto prej, družba pa je poslovala z dobičkom v višini 1,3 milijona evrov, so danes sporočili iz družbe.

Predsednik uprave SID banke Sibil Svilan ocenjuje, da so v banki v teh kriznih letih slovenski avtomobilski panogi neposredno odobrili že za okoli 240 milijonov evrov dolgoročnih razvojnih kreditov, s čimer podjetjem iz sektorja omogočajo, da ohranjajo in utrjujejo položaj razvojnih dobaviteljev na avtomobilskem trgu.

Omenjeno posojilo je SID banka Uniorju odobrila po programu za financiranje tehnološko-razvojnih projektov, v okviru katerega je banka zagotovila 100 milijonov evrov lastnih sredstev, pridobljenih z zadolžitvijo pri Evropski investicijski banki, ter 50 milijonov evrov proračunskih sredstev, ki jih je zagotovilo gospodarsko ministrstvo.

Takšna kombinacija lastnih in proračunskih virov SID banki omogoča, da podjetjem zagotovi zelo ugodne obrestne mere kreditov, ki pa obenem pomenijo subvencijo zaradi proračunskega vira dela sredstev.

S pridobljenimi razvojnimi sredstvi SID banke bodo v Uniorju razvili inovativne, visokotehnološke in ekološko naravnane tehnologije, orodja, proizvodne linije in izdelke na področju hladnega in vročega kovanja, sintranja ter visoko produktivne mehanske obdelave.

Za nujno potrebne razvojno usmerjene naložbe je zreški družbi predlani uspela tudi dokapitalizacija v višini 10 milijonov evrov.