V prvih treh mesecih 2011 je Facebook namreč pridelal 233 milijonov dolarjev dobička. Na navadne delničarje je odpadlo 137 milijonov dolarjev čistega dobička, medtem ko so si v enakem obdobju lani razdelili 153 milijonov.

Nižji dobiček so v družbi pripisali predvsem občutno višjim stroškom za trženje in razvoj, prav tako pa se je povečalo število zaposlenih. Ekipa na Facebooku tako sedaj šteje 3500 ljudi, kar je 45 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Prihodki so bili z 1,06 milijarde dolarjev (okoli 807 milijonov evrov) za 45 odstotkov višji kot v enakem obdobju lani, a istočasno za šest odstotkov nižji kot v zadnjem lanskem četrtletju.

Gre za prvi četrtletni upad dobička tega hitro rastočega spletnega velikana v dveh letih, v podjetju pa ga povezujejo z napihnjenimi trženjskimi prihodki med božično-novoletno sezono ob koncu lanskega leta.

Podatek o prihodkih je razočaral analitike, tako da so ti tudi nekoliko znižali oceno za prihodke ob koncu leta. Spletni velikan naj bi tako letos ustvaril 5,06 milijarde dolarjev dobička, poročajo tuje tiskovne agencije.

Facebook je sicer vse bolj priljubljen. Konec marca je imelo tako največje svetovno spletno omrežje 901 milijon aktivnih uporabnikov, s čimer se je Facebook skupnost samo od konca leta 2011 povečala za 56 milijonov.

Čeprav bi bili takšni poslovni rezultati za večino podjetij izjemni, pa v primeru Facebooka pomenijo manjše razočaranje. Analitiki so bili namreč četrtletje za četrtletjem navajeni na eksplozivno rast podjetja.

Do teh nekoliko slabših podatkov prihaja le nekaj tednov pred začetkom borzne kotacije Facebooka. V družbi so potrdili, da bodo kotirali na tehnološki borzi Nasdaq. Ta najbolj željno pričakovan vstop kakšnega IT podjetja na borzo se bo predvidoma zgodil maja.

Facebook je po lastnih izračunih vreden 75 do 100 milijard dolarjev. Po prvih informacijah naj bi Facebook za potrebe uvrstitve na borzo najprej izdal za približno 10 milijard dolarjev delnic oz. približno eno desetino vseh. Preostale naj bi ostale v lasti zdajšnjih delničarjev, med njimi ustanovitelja in prvega moža družbe Marka Zuckerberga.

Facebook je izdal tudi nekaj več informacij o milijardo dolarjev vrednem prevzemu ameriškega podjetja Instagram, ki razvija priljubljeno istoimensko aplikacijo za obdelavo in objavo fotografij prek mobilnikov. za Instagram bo Faecook 300 milijonov odštel v denarju, preostalo pa v 23 milijonih delnic. Če transakcija ne bi uspela, Facebook za Instagramove lastnike predvideva 200 milijonov dolarjev odškodnine.

Facebook je v ponedeljek sklenil tudi pogodbo o 550 milijonov dolarjev vrednem nakupu patentov opešanega ameriškega spletnega podjetja Aol od tehnološkega velikana Microsoft. Ta je va zečetku meseca za dobro milijardo dolarjev kupil 925 Aolovih patentov, Facebook pa jih bo kupil 650.