Ključni akter tekme na stadionu Camp Nou je bil Cristiano Ronaldo, ki je zabil zmagoviti gol le nekaj minut zatem, ko je Alexis z izenačenjem vlil nekaj upanja Kataloncem. V prvem polčasu je Madridčane v vodstvo sicer popeljal Sami Khedira. "Bil je pomemben gol, toda ključna je zmaga ekipe. Pred nami so še štiri tekme, toda sedem točk prednosti je prijetna situacija," je dejal Ronaldo in dodal: "Vesel sem, da sem zadel na zadnjih treh gostovanjih v Barceloni, toda to je zasluga predvsem mojih soigralcev."

Prav v zadnji Ronaldovi izjavi se skriva bistvo teze, koliko je Portugalec dejansko "veliki igralec za male tekme". Ko ima za seboj podporo zvezne vrste in dovolj uporabnih žog, Cristiano zabija. Ko je njegovo moštvo nadigrano v zvezni vrsti, je edina možnost za Ronalda, da pride v stik z žogo, ta, da pride ponjo na lastno polovico, kjer pa z njo nima kaj početi. Omenjena situacija se mu je pripetila predvsem na klubskih tekmah z Barcelono in na reprezentančnih proti Španiji in Nemčiji, skupna značilnost vseh omenjenih zasedb pa je, da so kompaktne kot celota. Povsem podoben problem ima Lionel Messi v argentinski reprezentanci, kjer nima praktično nobene pomoči in uporabnih žog iz zaledja. Edina rešitev so individualne čarovnije, s katerimi lahko reši tekmo ali dve, nikakor pa se z njimi ne osvaja velikih tekmovanj.

Iker Casillas po zmagi na el clasicu: Odlična reakcija

V soboto se je Messi izgubil v ostri in disciplinirani igri Realove zvezne vrste, vselej pa je imel ob sebi vsaj enega čuvaja. Še tiste priložnosti, ki si jih je Barca pripravila, je nato zapravil neizkušeni Cristian Tello, Xaviju pa je strel ubranil Iker Casillas. "Še enkrat se bi odločil za Thiaga in Tella. Tukaj sem zato, da sprejemam odločitve, in zato me plačujejo. Že pred dnevi sem imel v mislih isto zasedbo, saj sem pričakoval, da bo vstop Cesca v drugem polčasu naše dodatno orožje. Morda sem se zmotil, ampak o tem lahko vedno razpredaš šele po tekmi," je dejal trener Barce Josep Guardiola, ki je znova na klopi pustil branilca Gerarda Piqueja. 

Xavi po porazu proti Realu: Znamo izgubiti