"Prvo četrtletje je dober začetek za leto, za katerega pričakujemo, da bo spet obdobje rasti za Intel," je poslovne rezultate komentiral predsednik in izvršni direktor podjetja Paul Otellini. "V drugem četrtletju bodo na trg prispeli prvi pametni telefoni, ki temeljijo na tehnologijah podjetja Intel, začeli bomo proizvodnjo velikih količin 22-nanometrskih tranzistorjev Tri-Gate ter pospešili proizvodnjo naših najboljših strežniških izdelkov. S tem bomo postavili trdne temelje za rast v letu 2012 in prihodnjih letih," je napovedal.

Podatki za prvo četrtletje vključujejo prispevke podjetij McAfee in Infineon Wireless Solutions v višini 935 milijonov dolarjev. Obe družbi je Intel prevzel v lanskem letu. Kot razlog za nekoliko nižje prihodke so v koncernu navedli tudi krajše prvo četrtletje v letošnjem letu v primerjavi z lanskim.

Sicer je k Intelovim prihodkom 8,5 milijarde dolarjev prispevala skupina za odjemalske osebne računalnike. Prihodki skupine za podatkovne centre so znašali 2,5 milijarde dolarjev, ostali prihodki skupine za arhitekturo pa so znašali 1,1 milijarde dolarjev.

Rezultati so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP sicer presegli pričakovanja analitikov, kar pa ni preveč pomagalo delnici podjetja. Ta je torkovo trgovanje v ZDA zaključila 0,23 odstotka nad izhodiščem.

Heineken okrepil četrtletni dobiček za 13,7 odstotka

Nizozemski pivovar Heineken je v prvem letošnjem četrtletju ustvaril 175 milijonov evrov čistega dobička, kar je 13,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Dobiček je okrepila predvsem dobra prodaja v Afriki in na Bližnjem vzhodu, medtem ko se je prodaja na zahodnoevropskem trgu znižala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nizozemski pivovar je med januarjem in marcem vknjižil 3,83 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar pomeni 6,8-odstotno zvišanje. Gre sicer za podatek, ki izključuje vplive prevzemov, Heineken pa je z njim nekoliko presegel pričakovanja analitikov.

Nizozemski pivovar je po svetu podal več piva, še najbolj se je podaja okrepila v Afriki in na Bližnjem vzhodu, kjer je bila višja za 15,8 odstotka. K čistemu dobičku je 20 milijonov evrov dodala tudi višja ocena investicije v haitijski pivovarni, kjer je Heineken pridobil kontrolni delež.

V Evropi so bili prihodki od prodaje na letni ravni nižji za 1,8 odstotka, a pivovar opozarja, da gre za zimske mesece, ko je prodaja nižja kot v preostanku leta. Sicer je Heineken pred dvema mesecema zagnal program zmanjševanja stroškov, v okviru katerega naj bi do leta 2014 privarčeval 500 milijonov evrov ter pokril tudi višje cene surovin.

Heineken je eden od petih največjih svetovnih pivovarjev. Ustanovljen je bil v 19. stoletju, danes pa proizvaja več kot 200 znamk piva in jabolčnika, med katerimi sta najbolj poznani Heineken in Amstel. Skupina po vsem svetu zaposluje več kot 70.000 ljudi.