Japonska je včeraj lovila še enega zadnjih vlakov za podaljšanje upov glede uvrstitve na eno od prvih dveh mest v Stožicah, s svojo igro pa ni niti malo presenetila. Gostje z Daljnega vzhoda so pričakovano dobili dvoboj v hitrosti, kar pa zadeva tehniko, je razumljivo prevladovala domača reprezentanca. Čeprav imajo Japonci kar deset novincev na velikem tekmovanju, se jim to ni preveč poznalo, vendarle pa je bila bolj pod drobnogledom igra slovenske reprezentance.

Če primerjamo dvoboj z Veliko Britanijo, so bili risi sinoči bolj sproščeni, skupaj so spravili več akcij kot dan prej, še vedno pa je največ rezerve v učinkovitosti. Prav neverjetno je, koliko zrelih priložnosti so naši hokejisti zamudili na dveh tekmah. Ko so včeraj povedli proti Japoncem z 2:0 in nato še vsaj šest, sedem minut silovito napadali za tretji gol, so bile Stožice v pričakovanju visoke zmage, a je hiter japonski protinapad v 35. minuti znova vse postavil na tehtnico. Še več zaskrbljenih obrazov je bilo v zadnji tretjini, ko je glavni sodnik iz Latvije na začudenje vseh 8000 gledalcev priznal izenačujoči zadetek, potem ko sta na ledu ležala vratar Andrej Hočevar in napadalec Aleš Mušič.

Takrat se je za Slovence začela huda bitka s časom. Prav zanimivo je bilo opazovati, kako bodo reagirali risi po precejšnjem šoku. Dvorana je bila na njihovi strani, odgovornost pa so nase prevzele udarne in izkušene sile. Ko prvemu napadu Tičar-Jeglič-Sabolič plošček nikakor ni hotel v mrežo, je podaljšek rešil branilec Aleš Kranjc, ki je med nogama premagal japonskega vratarja. Minuto in dvajset sekund do konca se je prav vsem odvalil velik kamen od srca, svoje je dodal še zbrani Hočevar (pohvale za njegovo igro in dobre reakcije), ki je v zadnjih minutah zaprl gol, vse dvome pa je z zadetkom v prazno mrežo razrešil kapetan Tomaž Razingar.

Selektor Matjaž Kopitar je po tekmi zatrdil, da njegova ekipa ni podcenjevala Japoncev, obenem pa je dodal, da razmišlja o spremembah. Kaže, da bo v igri z igralcem več odslej igral le z dvema napadoma in ne več s tremi kot doslej. Po novem naj bi drugi napad sestavljali Razingar-D. Rodman-Pajič. Na prvenstvu bo danes prost dan, aktivnosti pa se nadaljujejo jutri. Slovenija bo igrala z vročimi Madžari.