Los Angeles Kings lahko postanejo deveta ekipa v ligi od leta 1993, ki je kot osmi nosilec izločila prvorangirano moštvo rednega dela. Četrta tekma bo v noči iz srede na četrtek po našem času.

Vancouver je bil tokrat boljši tekmec, a je imela domača ekipa v vratih izredno razpoloženega Jonathana Quicka. Vratar kraljev je namreč ubranil vseh 41 strelov na svoja vrata in šele drugič v karieri na tekmah končnice ostal nepremagan. Neučinkovitost gostov je v sedmi minuti zadnjega dela kaznoval kapetan domače ekipe Dustin Brown, ki je dosegel že svoj četrti gol v seriji. Kopitar je bil pri golu podajalec, podal je plošček Justinu Williamsu, gostujoči vratar Cory Schneider, ki je v vratih zamenjal Roberta Luonga, ga je le odbil, pred vrati pa je bil priseben Brown.

"Če ne izkoristiš svojih priložnosti, si ponavadi kaznovan. Štirikrat smo imeli igralca več, priigrali smo si priložnosti, a ploščica noče in noče v gol. Vsekakor verjamem, da se nam bo le odprlo. Zmagati štiri tekme zapored je težko, a ne nemogoče," je po tekmi dejal gostujoči trener Alain Vigneault.

Na tekmi je v drugi tretjini prišlo tudi do pretepa med Anžetom Kopitarjem in hokejistom Vancouvra Alexom Burrowsom. Slovenski zvezdnik si je zaradi tega prislužil petminutno kazen.

Nastopil je tudi Detroit, katerega dres nosi Jan Muršak. Slovenca tokrat ni bilo v postavi, njegovi soigralci pa so morali v domači dvorani priznati premoč Nashvillu (3:2), ki je tako povedel z 2:1 v zmagah. A tudi na tej tekmi ni zmagalo moštvo, ki je imelo premoč na ledu. Statistika strelov je bila precej na strani rdečih kril, toda njihove napadalce je jezil finski vratar Nashvilla Pekka Rinne, ki je tako kot Quick v Los Angelesu ubranil 41 strelov. Nemočen je bil le pri poskusih Pavla Dacjuka in Henrika Zetterberga, toda ker so na drugi strani njegovi soigralci Shea Weber, Kevin Klein in Sergej Kosticin poskrbeli za tri gole, to za ekipo ni bilo usodno.

Pravi festival golov so lahko videli gledalci v Philadelphii, kjer so domači Pittsburgh premagali kar z 8:4 in v seriji povedli s 3:0. "Ne vem, ali imamo mi tako dober napad, ali ima Pittsburgh tako slabo obrambo. Doseči 20 golov na treh tekmah ni mačji kašelj. Prvi dve tekmi v Pittsburghu sta bili nori, ta pa je bila še bolj divja," je bil po tekmi navdušen Danny Briere, eden od treh domačih igralcev, ki so mrežo tokrat zatresli dvakrat. Preostala dva sta Maxime Talbot in Matt Read, Claude Giroux je prispeval gol in dve podaji, legendarni Čeh Jaromir Jagr pa tri podaje. Tudi pingvini so imeli dva igralca z dvema doseženima goloma, to sta bila Jordan Staal ter James Neal.

Florida Panthers in New Jersey Devils so odigrali šele drugo tekmo serije, v njej so z zmago 4:2 panterji izenačili izid na 1:1. Po dveh tretjinah je bilo videti, da ne bodo imeli težjega dela, saj so z dvema goloma Stephena Weissa in enim Marcela Goca vodili s 3:0, a so že na začetku tretje gosti zmanjšali na 2:3. Toda Florida je odbila vse napade do konca tekme, za nameček je Čeh Tomaš Fleischmann sekundo pred koncem zadel še nebranjeno mrežo.

* Izidi:

- končnica, 1. krog:
- zahodna konferenca:
Detroit Red Wings - Nashville Predators 2:3
(Jana Muršaka ni bilo v postavi Detroita)
(Nashville vodi z 2:1 v zmagah)
Los Angeles Kings - Vancouver Canucks 1:0
(Anže Kopitar ena podaja v 19 minutah za Los Angeles)
(Los Angeles vodi z 3:0 v zmagah)

- vzhodna konferenca:
Florida Panthers - New Jersey Devils 4:2
(moštvi sta izenačeni na 1:1)
Philadelphia Flyers - Pittsburgh Penguins 8:4
(Philadelphia vodi z 3:0 v zmagah)