Piloti s stavkami nasprotujejo odločitvi Iberie za ustanovitev hčerinske družbe - nizkocenovnega letalskega prevoznika Iberia Express, ki je prvi polet opravil 25. marca. Iberia Express naj bi odslej opravljal večino notranjih in nekatere evropske lete matične družbe Iberia, ki se bo tako lahko osredotočila zgolj na bolj donosne čezatlantske lete.

Po mnenju pilotov družba z ustanovitvijo Iberia Express krši določila njihovih pogodb in slabša njihove delovne pogoje. Bojijo se tudi ukinitve več tisoč delovnih mest, do katere bi lahko prišlo zaradi domnevne načrtovane premestitve 40 Iberiinih letal pod okrilje Iberia Expressa.

Za niz stavk se je sindikat pilotov Sepla odločil, ker mu ni uspelo doseči dogovora z Iberio. Družba ravnanje pilotov označuje kot "neodgovorno in nespravljivo" in sindikat sedaj toži na sodišču ter si prizadeva, da bi slednje stavko razglasilo za nezakonito.

Piloti so namreč edini zaposleni družbe, s katerimi Iberii glede ustanovitve nizkocenovnika Iberia Express ni uspelo doseči dogovora. V družbi so ob tem izračunali, da jih vsak dan stavke stane tri milijone evrov.