Marca se je na Irskem v register brezposelnih evidentiralo 434.054 ljudi, je končne podatke irskega statističnega urada povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Minuli teden je medtem urad objavil, da je Irska lansko leto zabeležila prvo letno gospodarsko rast po letu 2007. Kljub temu pa se je država konec leta ponovno znašla v recesiji.

Irski bruto domači proizvod (BDP) se je namreč v zadnjem četrtletju leta 2011 skrčil za 0,2 odstotka, potem ko se je v tretjem četrtletju za 1,1 odstotka. Po definiciji je država v recesiji, ko zabeleži zaporeden četrtletni padec BDP.

Vrnitev Irske v recesijo kaže na slabosti zanašanja države predvsem na izvoz. Upoštevati je namreč treba, da se gospodarska aktivnost upočasnjuje tudi v drugih državah z evrom.

Irska se je sicer novembra 2010 znašla na robu bankrota, tako da je bila prisiljena zaprositi za finančno pomoč držav z evrom in Mednarodnega denarnega sklada. Na ta način si je zagotovila rešilni paket v višini 85 milijard evrov.

V zameno za pomoč se je Dublin zavezal k ostrim varčevalnim ukrepom in strukturnim reformam, ki pa po mnenju irskega fiskalnega sveta doslej niso bili dovolj intenzivni.

Svet je tako ta teden opozoril, da mora vlada narediti več za dosego cilja znižati javnofinančni primanjkljaj. Podvomil je tudi v napoved irskih oblasti, da se bo irski BDP letos okrepil za 1,3 odstotka.