Poznavalci razmer ne izključujejo, da so kadrovske rošade posledica Agrokorjevega neuspešnega poskusa sovražnega prevzema Mercatorja, pri katerem je vidno vlogo odigrala ravno Unicredit banka.

Po naših zanesljivih informacijah pa so se preiskovanja vloge Skupine Unicredit pri prevzemu Mercatorja zdaj lotili tudi kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Na Mercatorju so nam včeraj potrdili le, da "so prejeli zahtevek NPU za posredovanje določenih podatkov na podlagi določil zakona o kazenskem postopku", medtem ko informacij, da so kriminalisti iskali podatke o trgovanju z delnicami Mercatorja, niso želeli ne potrditi ne zanikati.

Kaj konkretno kriminalisti preiskujejo, za zdaj tako še ni znano, ni pa mogoče izključiti, da jih zanima zlasti vloga hrvaških pokojninskih skladov pri trgovanju z delnicami Mercatorja. Kot smo razkrili v Dnevniku, Unicredit namreč nima pod nadzorom zgolj 8-odstotnega deleža Mercatorja, ki ga je pred tremi leti zasegla Istrabenzu, temveč tudi delnice, ki so vsaj uradno v lasti hrvaških pokojninskih skladov. V internih dokumentih Unicredita, katerih vsebino smo razkrili v Dnevniku, si namreč Skupina Unicredit v svojo last prišteva tudi zdaj že okoli 8-odstotni paket delnic Mercatorja, ki je shranjen na fiduciarnem računu Splitske banke. Dejanski lastniki tega paketa delnic so hrvaški pokojninski skladi, med katerimi naj bi bili tudi tisti skladi, s katerimi upravlja Skupina Unicredit.

Hrvaški pokojninski skladi so po naših analizah nakupe Mercatorjevih delnic začeli skoraj sočasno, kot se je za nakup Mercatorja začel zanimati tudi Agrokor. Pri tem ni zanemarljiv podatek, da bi uspešen prevzem Mercatorja prinesel Skupini Unicredit za več deset milijonov evrov finančnih koristi prek dobička pri prodaji delnic, provizij pri svetovanju ter provizij pri posojilnih poslih.

Očitkov, da imajo ti skladi zaradi sodelovanja bančne skupine z Agrokorjem pri trgovanju z delnicami Mercatorja dostop do informacij nejavnega značaja, Arhar včeraj ni želel komentirati. "Obrnite se na te sklade ali subjekte, ki so jim blizu," nam je odgovoril in zatrdil, da sam pri tem nima nikakršne povezave.

O povezavi med Unicreditom in hrvaškimi pokojninskimi skladi zgovorno priča tudi podatek, da slovenski Unicredit za novega člana nadzornega sveta Mercatorja ni predlagal enega od njenih zaposlenih, temveč Borisa Galića, predsednika upravnega odbora Allianz Zagreb, ki upravlja z nekaterimi večjimi hrvaškimi pokojninskimi skladi. "Allianz je solastnik Mercatorja," je bil o predlogu za imenovanje Galića kratek Arhar, ki je pred jutrišnjo skupščino Mercatorja poudaril, da od svoje zahteve za zmanjšanje števila članov nadzornega sveta ter zahteve za posebno revizijo namere za prevzem Pivovarne Laško ne odstopajo, čeprav so revizijo v Mercatorju že opravili. Ali nameravajo na skupščini vlagati tudi kakšne nasprotne predloge, Arhar ni želel pojasniti. Prav tako pa se je izognil tudi jasnemu odgovoru na vprašanje, ali bodo zaradi razpada konzorcija za prodajo večinskega deleža Mercatorja svoj delež Agrokorju sedaj prodali neposredno. "Unicredit banka ni investicijska banka in nikoli nismo imeli premoženja, ki bi ga investirali na kapitalski trg," je odgovoril Arhar ter dodal: "Kdor je zainteresiran za nakup Mercatorja, lahko pride k nam."

matjaz.polanic@dnevnik.sivesna.vukovic@dnevnik.si