Nemčija prižgala zeleno luč povečanju požarnega zidu

Nemška kanclerka Angela Merkel se je uklonila pritiskom Evrope in privolila v povečanje posojilne moči požarnega zidu, ki naj bi zagotovil stabilnost evra. Oba sklada za pomoč državam v stiski, tako začasni EFSF kot stalni ESM, bosta tako nekaj časa delovala vzporedno. ESM s 500 milijardami evrov posojilne moči začne delovati letos poleti, EFSF pa bo podaljšan vsaj še za eno leto. Dejansko posojilno moč kombiniranega sklada je težko oceniti, sredstvom ESM se lahko doda največ 240 milijard evrov iz EFSF, saj je preostalih 200 milijard že obljubljenih Irski, Portugalski in Grčiji.

Slabše razpoloženje med nemškimi potrošniki

Razpoloženje nemških potrošnikov se je prvič v sedmih mesecih malce poslabšalo, zlasti na račun visokih cen goriv. Kazalec zaupanja potrošnikov se je s šestih točk v marcu, kar je bila najvišja raven v zadnjih 12 mesecih, aprila znižal na 5,9 točke, ugotavlja podjetje za tržne raziskave GfK. Kljub začasni ustavitvi rasti so pri GfK prepričani, da bo široka potrošnja letos zrasla za odstotek in s tem predstavljala enega izmed temeljev nemške gospodarske rasti.

DB spet največja evropska banka

Nemški bančni velikan Deutsche Bank (DB) je po petih letih spet prehitel francoski BNP Paribas in zasedel mesto največje evropske banke. Bilančna vsota DB se je lani zvišala za 14 odstotkov, na 2160 milijard evrov, medtem so francoske banke zaradi izpostavljenosti do Grčije precej sredstev odpisale. Izvršni direktor v odhajanju Josef Ackermann je pozive h krčenju ali delitvi bančnih velikanov odločno zavračal, saj meni, da težava ni velikost, temveč medsebojna povezanost bančnega sektorja. Večji finančni vzvod pa bo DB v časih konjunkture omogočil tudi višje dobičke.

Prevzem Goodricha pod drobnogledom EU

Evropska komisija je sprožila preiskavo načrtovanega, 13,8 milijarde evrov vrednega prevzema družbe Goodrich, ki naj bi ga izvedla United Technology. Gre za ameriška dobavitelja letalskih sestavnih delov, komisija pa preučuje vplive prevzema na konkurenco. Po njenem mnenju obstaja možnost, da prevzem omeji konkurenco na področju menjalnih ročic in električnih generatorjev, problematična pa je tudi ukinitev Goodricha kot neodvisnega dobavitelja šob za gorivo in menjalnih ročic ter izvajalca poprodajnih storitev.

Srbi oživljajo nemško vojaško letališče

Aerodrom Ečka pri Zrenjaninu bi lahko znatno prispeval k spodbujanju srbske gospodarske rasti, saj gre za eno najboljših letališč v regiji, ki je na odlični lokaciji. Do takšnega sklepa je prišel beograjski prometni inštitut, ki ocenjuje, da bi lahko gospodarski razvoj Srbije v prihodnjih osmih letih privabil dovolj potnikov, da bi upravičil razvoj komercialnega letalstva v Zrenjaninu. Gre sicer za staro vojaško letališče, ki ga je nemška vojska zgradila že leta 1942.

Ryanair povezuje Pulj z Norveško

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je včeraj opravil prvi let iz norveške prestolnice Oslo v hrvaški Pulj. Ryanair je sicer samo v lanskem letu v Pulj pripeljal 53.000 potnikov, poleg Osla pa mesto povezuje še z Londonom, Parizom, Frankfurtom in Brusljem.

Pripravil Jernej Ogrin