Po ugotovitvah računskega sodišča komisija za prodajo Sija postopka ni vodila "na način, ki bi zagotavljal doseganje najvišje možne prodajne cene in najboljših pogojev prodaje." Tako je imela komisija na razpolago manj podatkov o poslovanju Sija od Koksa, ki mu je sicer edinemu omogočila izvedbo celovitega skrbnega pregleda. Komisija tudi ni pridobila nove strategije Sija, ki je bila izdelana ob prodajnem postopku, hkrati pa ni pridobila nove cenitve, ki bi upoštevala najnovejšo strategijo in učinke investicij v odvisnih podjetij v letu 2006. Namesto tega je podlago za prodajo Sija predstavljala cenitev izdelana 31. decembra 2005.

Eden od očitkov računskega sodišča je tudi, da ministrstvo za gospodarstvo ni ugotovilo, da komisija v prodajno pogodbo ni vključila zaveze kupca glede poslovnega načrta, investicij, števila zaposlenih in širitve trga "oziroma so bile zapisane tako, da niso zahtevale aktivnega vplivanja kupca na njihovo izpolnjevanje in vlaganja dodatnih sredstev v Sij." Zato je bilo ugotavljanje kršitev pogodbenih zavez oteženo. Kot smo v Dnevniku razkrili pred dnevi, je poleg računskega sodišča tudi posebna medvladna resorska komisija ugotovila, da Rusi niso izpolnili pogodbenih zahtev, medtem ko v Siju menijo nasprotno. Na državnem pravobranilstvu trenutno preučujejo, ali bi zaradi neizpolnitve pogodbenih zavez proti Rusom vložili odškodninsko tožbo.

Računsko sodišče ministrstvu za gospodarstvo tudi očita, da po zakonu o privatizaciji Slovenskih železarn (predhodnicah Sija) ni ustrezno poskrbelo za pravice malih delničarjev Sija (zaposlenih in bivših zaposlenih). Zato je vlada s takšnim ravnanjem povzročila tveganje za vložitev tožb malih delničarjev. Ti so tožbe vložili, prvostopenjsko sodišče pa je pred dobrim letom razsodilo v njihovo korist. Vladi pa računsko sodišče še očita, da je sprejela takšen program prodaje, v katerem ni bil predviden enak odstotek prodaje delnic kot v času sprejema programa veljavnem odloku državnega zbora o prodaji državnega premoženja.

Andrej Vizjak je v zadnjih nekaj mesecih večkrat zatrdil, da je prodaja Sija predstavljala profesionalen, transparenten in učinkovit posel.

sebastjan.morozov@dnevnik.si