Nemško razpoloženje skoraj nespremenjeno

Nemško gospodarsko razpoloženje se je marca že peti mesec zapored izboljšalo, a tokrat občutno manj. Kazalec gospodarske klime se je s 109,7 točke povzpel le na 109,8 točke, ugotavlja inštitut za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna. Boljše razpoloženje potrošnikov je izboljšalo tudi klimo v trgovini na drobno, nekoliko slabše pa je stanje v gradbeništvu. Krepitev zaupanja v zadnjih mesecih je posledica optimizma gospodarstvenikov za bližnjo prihodnost, ocena trenutnih razmer pa že nekaj časa stagnira.

ECB znova brez odkupov obveznic

Evropska centralna banka (ECB) minuli teden znova ni posegla po programu odkupovanja državnih obveznic ranljivih članic evrskega območja, kar pomeni, da se je v zadnjih šestih tednih za to odločila le enkrat. Vlagatelji so minuli teden poplačali za 4,273 milijarde evrov dolgov, zato se je skupna vrednost obveznic, ki jih je banka doslej odkupila, znižala na 213,5 milijarde evrov. Pasivnost ECB in umirjanje pretresov na kapitalskih trgih pa po mnenju analitikov nakazujeta, da bo banka sporni program počasi ukinila.

Fed bo nadaljeval z nizkimi obrestmi

Razmere na trgu dela v ZDA se počasi izboljšujejo, a visoka raven dolgotrajne brezposelnosti in število delovnih mest sta še vedno daleč od predkriznih ravni. Trg dela je tako še daleč od normalnega stanja, poudarja guverner ameriške centralne banke (Fed) Ben Bernanke, za nadaljnji upad brezposelnosti pa bo potrebna višja rast industrijske proizvodnje in povpraševanja. Po ocenah poznavalcev Bernanke s tem napoveduje nadaljnje nizke obrestne mere, vrstijo pa se tudi ugibanja, ali bo Fed znova vpeljal tudi program kvantitativnega sproščanja (QE3).

Rusko gospodarstvo odvisno od nafte

Bonitetna agencija S&P opozarja, da bi občutni upad cen nafte lahko škodil ruskemu gospodarstvu in javnim financam, posledično pa bi lahko vodil tudi do znižanja ruske bonitetne ocene, ki je trenutno pri BBB. Agencija ocenjuje, da bi znižanje cen uralske nafte za 10 dolarjev posredno in neposredno vodilo do padca prihodkov v višini 1,4 odstotka BDP, ob še večjem upadu celo na 60 dolarjev za 159-litrski sod pa bi lahko ruski javnofinančni primanjkljaj presegel osem odstotkov BDP.

V Evropi nov nizkocenovni prevoznik

Bankrot španskega prevoznika Spanair na povezanost Špancev s svetom ni bistveno vplival, saj so izpraznjene zmogljivosti kmalu zasedli Vueling, Easyjet in Norwegian. Sedaj pa bo španski trg bogatejši še za enega prevoznika, in sicer nizkocenovnega Iberia Express. Podružnica nacionalnega prevoznika Iberia bo od prihodnjega tedna dalje s štirimi airbusi A320 najprej povezovala več španskih mest ter Balearske in Kanarske otoke, kasneje pa bodo dodali še lete v Italijo, Grčijo, Latvijo ter na Nizozemsko in Irsko.

Jaguar investira na Kitajsko

Lastnik proizvajalca luksuznih avtomobilov Jaguar, indijska Tata, bo s kitajskim proizvajalcem Chery ustanovila skupno podjetje za kitajski trg, v katerega bo v prihodnjih petih letih investirala več kot dve milijardi evrov. Tretjina bo namenjena gradnji proizvodnih obratov, tretjina vzpostavitvi specifične blagovne znamke za kitajski trg, tretjina pa tehnološkemu razvoju. Lokalni obrat bo pripomogel tudi k znižanju stroškov in skrajšanju čakalnih vrst, saj povpraševanje po jaguarjih in land roverjih na Kitajskem vztrajno raste.

Sončne celice še vedno predrage

Ameriški kemični velikan DuPont je prepričan, da bodo cene sončnih celic, ki so v zadnjih treh letih nižje za 80 odstotkov, še naprej padale. Po trenutnih cenah bi bilo kljub enostavnejši tehnologiji na streho dražje postaviti celice kot 40-inčni LCD-televizor, a upad stroškov bi močno pripomogel k cenovni konkurenčnosti solarne električne energije, potenciala pa je še ogromno. DuPont sicer izdeluje materiale, uporabljene v 70 odstotkih vseh svetovnih celic, po lanskih prodaji v višini 1,4 milijarde dolarjev pa do leta 2014 načrtujejo zvišanje na dve milijardi.

Apple se bo krepil na Kitajskem

Ameriški tehnološki velikan Apple je napovedal, da bo še okrepil investicijske dejavnosti na Kitajskem, ki za družbo za domačim predstavlja drugi največji trg. Povpraševanje kitajskih potrošnikov po svojih izdelkih so v družbi opisali kot neverjetno, na voljo pa so jim v zgolj šestih trgovinah. Odpiranje novih trgovin v najštevilčnejši svetovni državi namreč zaostaja za Applovimi načrti, saj so jih nameravali od leta 2008 do danes odpreti 25. Prvotne načrte so tako v družbi že opisali kot pretirano pesimistične.

Pripravil Jernej Ogrin