V obeh taborih se na veliko izogibajo vlogi favorita, čeprav razmerja moči in vse okoliščine ne puščajo nobenega dvoma, da je pritisk zgolj na Olimpiji. Kot bi se hotel ogniti odgovornosti, je ljubljanski trener Hannu Järvenpää po sobotni tekmi z Mariborom (4:1) že začel iskati alibije za morebiten nov spodrsljaj ob zaključku sezone. Spomnimo, da je Finec izgubil zadnji dve finalni seriji, ko moštvo po koncu tekmovanja v EBEL ni več našlo motiva proti Jesenicam. "Igrali bomo proti aktualnim prvakom, zato ni niti enega razloga, da je Olimpija favorit, pa če se strinjate ali ne. Igranje v Avstriji nima nič s slovenskim prvenstvom. To je povsem drug svet. Pa kaj potem, če smo še pred dnevi igrali v polfinalu EBEL z Linzem. To nam nič ne pomaga," je z zelo resnim tonom razlagal Hannu Järvenpää.

Boštjan Goličič: Favoriti so Jeseničani

Ne glede na uspeh v razširjenem avstrijskem prvenstvu lahko Finca domači finale tudi odnese s tivolske klopi. Razlog za zaskrbljenost sta vsekakor ponudili polfinalni tekmi z Mariborom, ki so ga v Ljubljani vzeli z levo roko. Olimpija ni bila na ravni slovesa kluba, v soboto jo je moral ob ležernosti v napadu v določenih trenutkih reševati celo vratar Matija Pintarič. Morda je to celo posledica nemirnih trenutkov v slačilnici izpred nekaj dni, ko so nekateri domači igralci po koncu tekmovanja v EBEL uprizorili upor in zahtevali izplačilo premij še iz lanske sezone, kar je sprožilo val nejevolje v pisarni. Nad dogajanjem se je močno zamislil tudi Robert Verlič, dobri duh slovenskega hokeja in velik športni zaljubljenec, ki ga Olimpija krvavo potrebuje. Če bi se njegova agencija umaknila iz kluba, bi ta naletel na kopico težav, ki se bodo po odhodu generalnega sponzorja Zavarovalnice Tilia pojavile že same po sebi, saj novega glavnega pokrovitelja (še) ni na vidiku.

Anketa: Pred začetkom finala Olimpija - Jesenice

O trenutnem stanju na Jesenicah niti ni treba preveč izgubljati besed, saj so dogodki v Podmežakli vroči že od samega začetka sezone. Moštvo se v zadnjem mesecu dni pripravlja pod vodstvom novega trenerja Bojana Magazina, ubranitev državne lovorike pa bi pomenila vsaj delni obliž na vse rane. O usodi hokejske institucije na Jesenicah za zdaj ni še nič novega, saj morajo (novi ali stari) vodilni začrtati smernice na naslednjem občnem zboru kluba.

Klemen Pretnar: Favoriti so Ljubljančani

Povratni tekmi polfinala državnega prvenstva: Tilia Olimpija - Maribor 4:1 (2:0, 0:0, 2:1), Acroni Jesenice - Triglav 6:0 (2:0, 2:0, 2:0).