Prodajo družbe Alpos Alu na podlagi zbiranja nezavezujočih ponudb je prejšnji teden sodišču predlagala stečajna upraviteljica Alposa Darja Erceg. Tako se je odločila, ker je Alposova hčerinska družba v letih 2010 in 2011 po nerevidiranih podatkih poslovala z izgubo, knjižna vrednost kapitala družbe pa je v primerjavi z vrednostjo danih poroštev in zastav nizka in presega triletno realizacijo.

Zaradi tega bi bilo po njenih ocenah nesmiselno določati ceno poslovnega deleža z izdelavo poslovne cenitve, z zbiranjem nezavezujočih ponudb pa bo upraviteljica pridobila dodatne informacije glede vrednosti in o morebitnih interesentih za nakup podjetja Alpos Alu.

Alpos je v stečaju od 27. oktobra lani, razen omenjene družbe Alpos Alu pa so v stečaju končale tudi hčerinske družbe Alpos Oprema, Alpos Proizvodnja orodij, Alpos Ekološka peč, Alpos Pohištvo, Alpos Posebne storitve, Alpos Naložbe in Alpos Metalurgija ter tudi hčerinske družbe s sedežem v tujini Alpos Celovec, Alpos Aleksinac, Alpos Poljska, poljski Polmetal, Alpos Prnjavor. Stečaj se obeta tudi Alposovi družbi v Zagrebu.