Od aprila višje trošarine na alkohol

Potem ko je ministrstvo za finance v javno obravnavo poslalo predlog o zvišanju trošarin na alkoholne pijače, zdaj vladi predlaga, da sprejme uredbo o dvigu trošarin. Kljub ostremu odzivu Pivovarne Laško se bodo za 10 odstotkov zvišale tudi trošarine na pivo. Od višjih trošarin na alkoholne pijače si proračun letno obeta 9,3 milijona evrov višje prihodke. Nova uredba o trošarinah bo stopila v veljavo v začetku aprila.

Slovenci bolj verjamejo v izhod iz krize

Po rezultatih jesenske javnomnenjske raziskave Eurobarometer so Slovenci o tem, da je EU na pravi poti za izhod iz krize, prepričani nekoliko bolj kot v povprečju Unija. Med sodelujočimi Slovenci jih je namreč tako menilo 43 odstotkov, 24 odstotkov pa jih meni, da gre Unija po napačni poti. Povprečje v vsej EU je bilo medtem pri 38 oziroma 31 odstotkih. Kljub temu se je med vse Evropejce glede premagovanja krize prikradlo več pesimizma.

Brez pomislekov o posojilu Unicreditu

Vlada ne nasprotuje morebitni odobritvi posojila Evropske investicijske banke (EIB) slovenski izpostavi banke Unicredit v višini do 40 milijonov evrov. EIB je skladno s svojim statutom vlado vprašala za mnenje, potem ko jo je Unicredit zaprosil za posojilo, namenjeno financiranju projektov malih in srednje velikih podjetij ter drugih subjektov s področij energetike, okolja, zdravstva in izobraževanja ter zavarovano z garancijo komercialnih bank ali drugim jamstvom, sprejemljivim za EIB.

Banka Slovenije o nadomestilih bank

Svet Banke Slovenije je obravnaval analizo nadomestil in oceno prihodkov bank in hranilnic iz naslova plačilnih storitev ter izračun stroškov košaric plačilnih storitev. Obravnaval je tudi drugo poročilo o napredku projekta Single Euro Payments Area - SEPA v Sloveniji, rezultate sprejetih sklepov in ocen pa bodo objavili naknadno.

V stečaju tudi SCT Primorska

Sodišče v Kopru je začelo stečajni postopek SCT Primorska, ki je v stoodstotni lasti SCT. Za upravitelja je imenovalo Andreja Toša, upniki pa morajo terjatve prijaviti do 20. junija.

Iskra Avtoelektrika nič več v Iranu

Iskra Avtoelektrika je zaradi težkih gospodarskih razmer prodala odvisno družbo Iskra Autoelectric Iran, med razlogi pa navaja nepredvidljivo poslovno okolje v Iranu in nezanesljive projekcije nadaljnjega poslovanja. Potem ko so si dlje časa prizadevali izboljšati poslovanje iranske družbe in novembra lani pri tem le uspeli, je močan decembrski upad tečaja lokalne valute izničil vse napore, zato so domačemu investitorju prodali 90-odstotni delež.

Polycom pridobil posojilo SID banke

Škofjeloški Polycom in SID banka sta sklenila pogodbo o 10-letnem posojilu v višini 2,8 milijona evrov za financiranje prve faze razvojno-investicijskega projekta Črnomelj. Polycom bo z realizacijo naložbe letos zaposlil 26 delavcev, leta 2013 pa še 15, večinoma v Črnomlju.

Alpina razvila nove tekaške čevlje

Žirovska Alpina je razvila novo generacijo obutve za smučarski tek, so sporočili z javne agencije za tehnološki razvoj (TIA), ki je z ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ob delnem financiranju EU sofinancirala razvoj obutve "XC Elite New Age" s skoraj pol milijona evrov.

Pluton Gradnje z novim direktorjem

Šempetrsko podjetje Pluton Gradnje, ki je v lasti Zvonka Petka, ima novega direktorja. To je v začetku marca postal Vladimir Vodovnik, ki je na tem mestu zamenjal Darja Pungartnika.

Litijska mesarija v dokapitalizacijo

Delničarji Litijske mesarije so prižgali zeleno luč za 850.000 evrov vredno dokapitalizacijo. Ta se bo izvedla z denarnim vplačilom, in sicer s prodajo nekaj več kot 200.000 navadnih kosovnih delnic. Svež kapital naj bi porabili za poplačilo zaostalih obveznosti do delavcev, davkov, upnikov in za investicijo v novo klavno linijo.

Pripravila Jan Bratanič in Jernej Ogrin