Apple ima v obliki gotovine in vrednostnih papirjev na voljo 97,6 milijarde dolarjev sredstev. Zaradi tako visokega obsega razpoložljivih sredstev je bil tarča pritiskov, da del te vsote nameni za izplačilo dividende delničarjem - nazadnje jo je namreč izplačal leta 1995. Po danes predstavljenem načrtu namerava izplačati četrtletno dividendo v višini 2,65 dolarja na delnico. To pomeni 10,60 dolarja letno oziroma 1,8 odstotka sedanje cene Applove delnice. Po tem kazalcu bo Apple še vedno zaostajal za nekaterimi tehnološkimi velikani.

Pri Microsoftu ta kazalec znaša 2,5 odstotka, pri HP pa dva odstotka. Izplačevanje dividende Applovim delničarjem naj bi se začelo v zadnjem četrtletju poslovnega leta 2012, ki se začne 1. julija. Podjetje bo plačilo dividende po predstavljenem programu stalo 9,89 milijarde dolarjev letno. Odkup delnic naj bi se medtem začel v poslovnem letu 2013, ki se začne 30. septembra. Trajal bo predvidoma tri leta, z njim želijo nevtralizirati vpliv delniških opcij za zaposlene. Podjetje naj bi za te programe, vključno z delniškami opcijami za zaposlene, v prihodnjih treh letih namenilo 45 milijard dolarjev.

Dovolj tudi za investicije

Glavni izvršni direktor Appla Tim Cook je ob tem poudaril, da bo podjetje kljub temu lahko nadaljevalo z vlaganji v raziskave, dobavno in prodajno verigo ter ostalo infrastrukturo. Kot pravi Cook, imajo dovolj velik arzenal tudi za morebitne strateške priložnosti in za tekoče poslovanje. Apple je do omenjene količine gotovine prišel z uspešno prodajo pametnih mobilnikov iphone, tabličnih računalnikov ipad in drugih po vsem svetu priljubljenih proizvodov.

V minulem poslovnem četrtletju je Apple zabeležil rekordnih 13,06 milijarde dolarjev dobička ob prav tako rekordnih 46,33 milijarde dolarjih prihodkov. V četrtletju, ki se je končalo 31. decembra, je v primerjavi z enakim obdobjem lani zabeležil 128-odstotno povečanje števila prodanih iphonov na 37,04 milijona. Število prodanih ipadov je povečal za 111 odstotkov na 15,43 milijona, število računalnikov macintosh pa za 26 odstotkov na 5,2 milijona. Prodaja prenosnih predvajalnikov ipod pa se mu je medtem znižala, in sicer za 21 odstotkov na 15,4 milijona.