Po navedbah družbe Pricewaterhouse Coopers so v sektorju zabeležili 341 transakcij v skupni vrednosti 43,7 milijarde dolarjev, kar je za 1,7 milijarde dolarjev več od prejšnjega rekordnega zneska iz leta 2007, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Najbolj očiten trend, ki vpliva na vesoljsko in obrambno industrijo, je nasprotje med civilnimi in vojaškim vidikom," so dodali v poročilu in pojasnili, da sta na vojaški aspekt vplivali predvsem krepitev mornarice v Aziji in potreba letalskih družb po svetu po novih, bolj ekonomičnih letalih zaradi naraščanja cen goriv.

Po navedbah družbe Pricewaterhouse Coopers je v preteklem letu skupna vsota vseh združitev in prevzemov v ZDA znašala 30,1 milijarde dolarjev, pri čemer je bilo 26 poslov vrednih najmanj 50 milijonov dolarjev. V Evropi so medtem sklenili za skupno 7,5 milijarde dolarjev tovrstnih kupčij, 12 pa jih je bilo v vrednosti najmanj 50 milijonov dolarjev.

Po navedbah študije so izstopale evropske družbe, ki so bile zainteresirane za severnoameriški trg in so kupovale ameriška in kanadska podjetja.

Družba je še napovedala, da bo v prihodnje "najverjetneje več poskusov obrambne industrije, da bi se uveljavila na civilnem trgu, kot tudi več združitev med dobavitelji na vesoljskem področju". Poleg tega več trgov v razvoju nadaljuje razvoj lastne vesoljske industrije, kar dodatno spodbuja transakcije, dodajajo.