Zato ni presenetljiv podatek, da je bil Anderlič s pisano druščino avstrijskih mogotcev solastnik romunskega podjetja Ceres Est. Med drugimi je solastnik Ceresa, ki se ukvarja s pridelavo pšenice, tudi odstavljeni predsednik uprave Wolfgang Kulterer, sicer prvoosumljeni v preiskavi avstrijskih oblasti v zadevi Hypo, manjše deleže v podjetju pa so imeli tudi drugi koroški ugledneži, tako ali drugače povezani s Hypom: nekdanji prvi nadzornik banke Herbert Koch, hotelir Andreas Miklautz, gradbinec Andreas Sauritschnig, nekdanji prvi nadzornik HVB Peter Koenig ...

Iz dokumentacije, ki smo jo pridobili v uredništvu, je razvidno, da je Anderlič konec leta 2008, ko je bil ustanovljen Ceres Est, v tem podjetju pridobil manjši lastniški delež. V letu 2010 je iz lastniške strukture Ceresa izstopil, je razvidno iz romunskega uradnega lista, njegovo lastništvo pa je prešlo na avstrijsko podjetje Agroeast GmbH. Slednji je ob ustanovitvi v Ceresu leta 2008 pridobil 99-odstotni lastniški delež. Tudi v Agroeastu naj bi imel Anderlič v preteklosti manjši lastniški delež. Čeprav so podatki o njegovem lastništvu v Ceresu javno dostopni iz registra romunskih podjetij, je Anderlič tovrstne informacije označil kot neresnične.

Po poročanju avstrijskega časnika Kleine Zeitung ima Ceres v lasti več tisoč hektarjev zemljišč, na katerih prideluje visokokakovostno pšenico, ki se prek Avstrije izvaža v Italijo. Po zadnjih javno dostopnih podatkih je Ceres Est v letu 2010 dosegel 9 milijonov romunskih lejev (2,06 milijona evrov) prihodkov od prodaje, pri čemer je pridelal 6,4 milijona lejev (1,47 milijona evrov).

Tudi sicer Anderliča s sosednjo državo vežejo tesne poslovne vezi. Tako je imel pomembno vlogo pri kupovanju zemljišč za avstrijsko trgovsko verigo Hofer. Ves obseg nakupov zemljišč, ki naj bi jih po navodilih iz Celovca financiral slovenski Hypo Leasing, naj bi znašal od 50 do 100 milijonov evrov. Kot smo v Dnevniku razkrili že konec leta 2010, je Anderlič za Hofer najmanj eno zemljišče kupil v podobnem slogu, kot je kupoval zemljišča propadli Vegrad: prek liechtensteinskih posrednikov. Natančneje, pri nakupu zemljišča za trgovski center Hofer v Dravljah v začetku leta 2006 je Anderlič prek svojega podjetja Modro polje Alfa v Liechtenstein nakazal skoraj dva milijona evrov. Denar je na račun, odprt pri liechtensteinski enoti Hypo Alpe Adria Bank, prejelo tamkajšnje podjetje Ramua AG, katerega uradni skrbnik je bil odvetnik Gerold Hoop.

Kot smo že poročali, je Anderličeva Kranjska investicijska družba, v kateri je bil krajši čas projektni sodelavec pred dobrim letom odstavljeni predsednik uprave slovenske Hypo Bank Anton Romih, nedavno prodala podjetje Mons (v središču prestolnice je gradilo luksuzni stanovanjsko-poslovni kompleks Vila Urbana) za en evro avstrijskemu svetovalnemu podjetju Cila Consult. V letu 2005 pa je Anderlič prodal eno od največjih slovenskih industrijskih pralnic Periteks dunajskemu podjetju Salasianer Miettex.

Tesne poslovne vezi z avstrijskimi poslovneži je Anderlič stkal v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja. Po podatkih spletne enciklopedije Wikipedia je leta 1990 postal predstavnik avstrijske banke Volksbank v Sloveniji. Takrat še predstavništvo Volksbanke je vodil do leta 1993. Po nekaterih informacijah pa naj bi Anderlič v devetdesetih letih sodeloval tudi pri ustanovitvi podružnice Hypo Bank v Sloveniji.

Na začetku leta 2010 je bil Anderlič odlikovan z avstrijskim zlatim častnim znakom za zasluge, ker je "na gospodarskem in kulturnem področju pomembno prispeval k poglobitvi medsosedskih odnosov med Slovenijo in Avstrijo".

primoz.cirman@dnevnik.si sebastjan.morozov@dnevnik.si