Direktor Miha Lavrič je ocenil, da bo v prihodnjih letih trg prodaje zdravil na debelo kvečjemu stagniral, tako da bodo še dodatno občutili nov pravilnik ministrstva za zdravje o določanju cen zdravil. Ta po prvih ocenah prinaša okoli 25-odstotno znižanje veletrgovske marže, ki bo tako ena najnižjih v EU.

V prejšnjem letu se je vpliv krize, ki so ga prej poznali v preostalih gospodarskih dejavnostih, začel čutiti tudi v zdravstveni dejavnosti, posebej v lekarništvu, so ugotovili v Salusu. Nadaljnji varčevalni ukrepi zdravstvene blagajne, zaradi katerih se vsaka dva meseca niža cene, bi lahko po njihovem mnenju privedlo do težav pri oskrbi z zdravili v Sloveniji. Opozorili so, da pada tudi prodaja zdravil bolnišnicam, ki sicer ni pod udarom ukrepov ZZZS, negativno pa kaže tudi porabi zdravil in drugih izdelkov za samozdravljenje. Da jih je lani doletel upad prihodkov, so pričakovano pripisali nižji prodaji Lekarni Ljubljana, ki je ustanovila lastnega veledrogerista.

Da je družba, ki je praktično nezadolžena (ima le obveznosti do dobaviteljev), ustvarila nižji dobiček, je "kriva tudi izgradnja novega skladiščno-distribucijskega središča v Ljubljani, ki jo je financirala izključno z lastnimi sredstvi in jo končala avgusta lani. Samo s stroški selitve in delovanjem na obeh lokacijah so imeli za 800.000 evrov stroškov.

Salus je sicer lani lastnikom izplačal nižjo dividendo, 30 namesto 40 evrov na delnico, pri čemer je bil v letu 2011 trikrat manjši tudi ustvarjeni denarni tok iz poslovanja. Znašal je 1,3 milijona evrov.

tomaz.modic@dnevnik.si