S tem je, kot so pojasnili v družbi T-2, prisilna poravnava postala tudi pravnomočna, saj je medtem sodišče po njihovih informacijah že odločilo tudi v sporu za lastništvo podjetja med Zvon Ena Holdingom, razlaščenim po opravljeni konverziji terjatev, in novimi večinskimi lastniki - Gratelom in z njim povezanim Lokainvestom.

V Telekomu Slovenije so poudarili le to, da bodo novonastalo situacijo preučili in se na podlagi novih zaključkov odločali dalje v skladu z zakonodajo. Upniki mariborske telekomunikacijske družbe so s 75-odstotno večino podprli prisilno poravnavo, načrt finančnega prestrukturiranja pa predvideva 44-odstotno poplačilo v devetih letih po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi.

Odločitev so pričakovali

Kot je povedal direktor družbe T-2 Uroš Rožič, so takšno odločitev sodišča pričakovali. "Že ves čas smo opozarjali, da Telekom Slovenije sledi drugim interesom, predvsem interesom slabitve močnega konkurenta in ne tem, ki jih je navajal v pritožbi," je dejal Rožič, ki je zasluge za uspešno prisilno poravnavo pripisal tudi naročnikom, pa tudi dejstvu, da so storitve ves čas delovale nemoteno.

"V tem času smo v T-2 izpeljali številne korenite spremembe v poslovanju družbe, kar se že odraža tako na poslovnem rezultatu kot tudi v rasti števila naročnikov. S pravnomočnostjo prisilne poravnave pa v dogovoru z upniki vstopamo v nov cikel, ki bo namenjen predvsem ukrepom, povezanim z nadaljnjim razvojem storitev in širitvijo lastnega omrežja," je še dejal prvi mož T-2.

Družba je sicer lani dosegla desetodstotno rast števila naročnikov, upoštevajoč nerevidirane poslovne rezultate pa so ustvarili več prihodkov kot v letu poprej, skupaj okoli 48,4 milijona evrov. Ob uspešni reorganizaciji poslovanja in procesih optimizacije stroškov so dosegli za 9,9 milijona evrov dobička iz poslovanja pred obrestmi, davkom in amortizacijo (EBITDA).

Kmalu v rokah novih lastnikov?

Sicer pa bi T-2 po odločitvi sodišča lahko že kmalu pristal v rokah novih lastnikov. Današnje Finance namreč pišejo o možnosti prevzema s strani Simobila ali njegovega lastnika, družbe Telekom Austria, kjer naj bi čakali prav na to, ali bo prisilna poravnava uspela.

Za T-2 pa se po neuradnih informacijah poleg Simobila oziroma Telekoma Austria zanimata belgijski Amisco NV (lastnik telekomunikacijske družbe Amis) in britanski sklad GMT, ki vlaga večinoma v evropske komunikacijske družbe, še pišejo Finance.