Včeraj so javno predstavili svoje ugovore na posebno revizijo, ki "to sploh ni", in na podlagi katere jim grozijo sodni postopki. "Če bo država sprejela predlagani sklep (vložitev tožbe proti njim, op. p.), se lahko jutri toži vsakega zaradi morebitnih dvomov. In to v imenu države," so bili čustveni.

Vztrajajo, da revizijsko poročilo, ki ga je lani več mesecev pripravljala hiša Deloitte in za katero je moral Telekom plačati okoli 400.000 evrov, ne sloni na dejstvih, kot so od revizorjev marca lani zahtevali delničarji, temveč na špekulacijah. To so podkrepili z lastnimi navedbami, da obstajajo dokumenti, za katere revizorji v kasnejšem poročilu trdijo, da jih niso mogli pridobiti, hkrati pa so revizorjem med samim postopkom dali številna pojasnila, ki pa jih v poročilu ni bilo mogoče zaslediti.

Na izjave bivše uprave se je včeraj kmalu po tem odzval tudi zdajšnji predsednik uprave Telekoma Ivica Kranjčević. Zagotovil je, da so revizorjem posredovali vse zahtevane dokumente, ti pa so, da bi se izognili dvomom o transparentnosti, komunicirali neposredno s službo za notranjo revizijo. Poudaril je tudi, da revizije nista naročila uprava ali nadzorni svet, temveč delničarji na skupščini. Same vsebine revizije ni hotel komentirati, saj bo to storil revizor na skupščini 7. marca. Zavrnil je tudi očitke, da je Deloitte že končano poročilo "popravljal" oziroma na njihovo pobudo dopolnjeval, saj da je bil decembra izdelan le osnutek, ne pa končna različica.

Kot je znano, je posebna revizija Telekomovih poslov v obdobju od 2006 do 2011 ugotovila, da ta hčerinskih družb po tujini ni obvladoval oziroma so imeli manjšinski lastniki nesorazmerno veliko moč pri odločitvah (možnost veta). Hkrati je dokumentacija o naložbah pomanjkljiva, nekaterim solastnikom kosovskega Ipka (Factor Banka) so omogočali "previsoke" zaslužke, do vrste nepravilnosti pa je prišlo tudi v makedonski naložbi On.net. Deloitte je izračunal, da je bil Telekom skupno, predvsem pa na primeru Ipka in On.neta, oškodovan za kar 21 milijonov evrov. Prav zaradi On.neta je bila sicer proti Dremlju in Mitiču že vložena odškodninska tožba.

Kot smo poročali pred tednom dni, Dremljeva ekipa s prstom kaže na zdajšnje nadzornike, natančneje na predsednika Tomaža Berginca. Dodatno razkriva tudi, kakšno, do zdaj nepoznano vlogo, je imelo pri Telekomovih poslih v Makedoniji podjetje Vafer, tedaj še v lasti zdajšnjega predsednika uprave Kranjčevića. Vseeno tega v revizijskem poročilu ni mogoče zaslediti, kar naj bi po mnenju Dremljeve ekipe potrjevalo, da je bilo aktualno vodstvo družbe pri razkrivanju dokumentov selektivno in naj bi jim želelo naprtiti vso odgovornost za nepravilnosti.

tomaz.modic@dnevnik.si