Težava se skriva v dogovoru o 53,5-odstotnem oziroma 107 milijard evrov vredni zamenjavi dolga zasebnega sektorja, do katerega naj bi prišlo 12. marca. Če bo v zamenjavi prostovoljno sodelovalo vsaj 75 odstotkov zasebnih investitorjev, se bo Grčija težavam izognila. Problem pa se lahko skriva v številki 66, saj so Grki za uspešnost zamenjave določili dvotretjinsko udeležbo zasebnega sektorja.

Kamen spotike predstavlja 25 milijard evrov grških obveznic, izdanih po predpisih Velike Britanije. Vse imajo namreč klavzulo CAC (Collective Action Clause), ki zahteva, da se mora v primeru pogajanj z upniki z dogovorjeno spremembo pogojev obveznice strinjati vsaj 75 odstotkov lastnikov obveznic. Če ni tako, sprememba ne obvelja niti za tiste, ki so se z njo strinjali. Če bo zamenjava obveznic uspešno zaključena, Grki pa ne bi spoštovali klavzule CAC na obveznicah, izdanih v Veliki Britaniji, potem Fitch zamenjave obveznic ne bo obravnaval kot prostovoljne in bo primoran razglasiti bankrot Grčije.

Bonitetna ocena Aten bi v tem primeru zdrsnila na DDD, vendar so v Fitchu pojasnili, da bodo grškim novim 30-letnim dolžniškim papirjem v nekaj dneh prisodili "primerno" bonitetno oceno v špekulativnem območju. Na pomembno vprašanje, ali bodo v omenjenem procesu sprožena izplačila zavarovanj kreditnega tveganja (CDS), pa v Fitchu niso odgovorili.

jan.bratanic@dnevnik.si